- 29 November 2016
- Posted by: Team for Youth Association
- Category: Centru de voluntariat
Salut, mă numesc Cătălin și sunt elev al Colegiul National ‘’Mihai Eminescu’’ Baia Mare la profilul de bilingv română-engleză pe clasa a 11-a și sunt voluntar în cadrul ‘’Team for Youth Association’’ de 8 luni.
Am auzit pentru prima oară de voluntariat în urmă cu 2 ani de la un membru al acestei asociații care mi-a sugerat să mă alatur echipei lor. În acel moment eram sceptic în privința importanței voluntariatului, reacția mea fiind una ușor ironică, însa concepția mea s-a schimbat integral. Totul a început datorită unei simple idei.
Știți… acel fel de idee apărută din neant în mod surprinzător, care odată pusă în practică, aduce modificări majore în viața ta. A urmat o conversație de 2-3 ore cu colega mea de bancă, reușind să o conving să vedem ce presupune activitatea unui voluntar. Peste câteva zile, o cunoștință ne-a dus la sediul echipei T4UTH, acolo am fost întrebați în legătura cu lucrurile care ne plac și în ce fel de activități am dori să ne implicăm. Nici unul dintre noi nu știa în acea clipă ce ni s-ar fi potrivit sau ne-ar încânta. Cu toate acestea, în altă zi ne-am întors pentru a participa la ‘’Întâlnirea voluntarilor locali T4UTH’’.
Înainte să înceapă ședința propriu-zisă, în care se prezentau activități sau evenimente viitoare, se desfășurau jocuri interactive și amuzante. Cu adevărat minunat din acea ședință a fost cunoașterea persoanelor care de la primul contact îți inspirau multă încredere și prietenie, ele au făcut acomodarea noastră extrem de ușoară și pentru asta le suntem recunoscători!
Până ce ne-am decis ce activitate să desfășurăm în cadrul asociației, am participat la fiecare sedință, la o prezentare culturală a voluntarilor SEV(Serviciul European de Voluntariat) și la parada voluntarilor din Baia Mare din Săptămâna Naționala a Voluntariatului: ediția a XV-a, 9-15 mai 2016. Nu după mult timp, împreună cu Maria Dragoș, colega de bancă, și o voluntară din Italia am mers la o casă de tip familial de pe strada Griviței.
Pentru prima oară câțiva dintre copii aveau o anumită reținere, fie erau plictisiți, fie erau timizi, însă s-au acomodat rapid cu noi și se bucurau de fiecare dată când veneam la ei, ne priveau mai mult ca pe niște prieteni decât voluntari.
Am fost nevoit să renunț la casa de tip familial pe timpul vacanței de vară, deoarece locuiesc în Baia Mare doar în timpul școlii, dar asta nu m-a împiedicat în totalitate din a mai face voluntariat. Am oferit, împreună cu alți voluntari T4UTH, un mic ajutor la primul turneu de handball pe plaja, organizat de Baia Mare 2021 în perioada 20-21 august 2016. Tabăra interculturală de vară, localizată in Aluniș, județul Sălaj din 29-2 septembrie a fost extraordinară. Împreună cu un voluntar local și încă 3 voluntari SEV din Franța, respectiv Noua Caledonie, am încercat să le oferim copiilor o săptămână plină de distracție.
Oboseala era mare la sfârșitul fiecărei zile, dar amintirea bucuriei pe care au arătat-o copii și comunicarea cu voluntarii întreceau dificultățile.
În prezent iau parte la fiecare întâlnire săptămânală la sediul T4UTH și predau limba română, având ca limbă intermediară engleza, la 4 voluntari SEV din Franța, insula Reunion și Noua Caledonie.
Din perspectiva mea, voluntariatul reprezintă o formă esențială de dezvoltare pe plan local. Este pentru binele altora, este modest, nu se afișează și nu promite transformări pozitive instantanee. Voluntariatul înseamnă sinceritate și dăruire, înseamnă efort și dezvoltarea tenacității indiferent de obiectivul propus. În același timp, am învățat că voluntariatul trebuie să se manifeste liber, nu doar în cadrul unei activițăți specifice, fixate, și fără a aștepta ceva de natură materială. Faptul de a oferi atenție și bunătate persoanelor din jurul meu, asemănătoare cu cele pe care mi le ofer mie însumi semnifică o altă trăsătura fundamentală a persoanei mele actuale rezultată din munca prestată ca voluntar.