- 19 November 2018
- Posted by: Team for Youth Association
- Category: Centru de voluntariat

Merită implicați voluntarii seniori în activitățile asociației? Cum să îi atragem? Ce avem de câștigat din asta și ce competențe își pot dezvolta ei prin voluntariat? Deseori pentru noi, cei din Team for Youth Association, este mult mai simplu să presupunem că voluntariatul este doar pentru cei tineri și că doar pe aceștia trebuie să îi implicăm în activitățile noastre.
În săptămâna 12 – 16 noiembrie a avut loc, la Budapesta, training-ul pe „senior volunteering” livrat de asociația Önkéntes Központ Alapítvány (sau OKA, pe scurt) din Ungaria. Proiectul a fost coordonat de Centrul de Voluntariat Cluj Napoca și a reunit reprezentanți a mai multor centre de voluntariat din România. Această mobilitate este doar prima parte a unui proiect mai amplu, axat pe împărtășirea de bune practici în domeniul voluntariatului și pe întărirea cooperării dintre centrele de voluntariat din diferite orașe ale României.
A fost o deposebită placere să particip la acest curs, bazat pe experiențele voluntarilor seniori maghiari și să aflu procesele care stau în spatele atragerii, recrutării și formării unui grup de voluntari seniori în cadrul unei asociații. De la motivația seniorilor de a se alătura unor activități specifice de voluntariat, la dispoziția și frecvența cu care aceștia doresc să se implice, cursul din Budapesta a trecut prin toate etapele. Am ajuns să cunosc reprezentanți ai mai multor CV-uri din România, precum și inițiativele locale ale acestora: care este strategia lor de recrutare a voluntarilor, cum îi coordonează pe aceștia și cu ce provocări se confruntă un coordonator de voluntari în România. Toate acestea m-au ajutat, ofenindu-mi o altă perspectivă asupra lucrului cu voluntarii (fie ei tineri, adulți sau seniori) și prin crearea unui spațiu adecvat pentru primirea și împărtășirea de informații între participanți.
În primele zile am învățat despre cum își doresc voluntarii seniori să fie coordonați, cum aceștia au nevoie de mai mult timp ca să priceapă task-urile, cum aceștia își cunosc motivațiile pentru care voluntariază și sunt foarte atenți la comunicarea dintre coordonator și voluntar. Ei pot să dea o valoare reală activității din prisma experienței lor (am ajuns la concluzia că majoritatea seniorilor care vor să facă activități de voluntariat sunt persoane înțelepte, cu un țel specific), cum ei sunt mai empatici și sensibili problemelor beneficiarilor, însă pot oferi și un feedback real fără să se pierdă în detalii. Mai apoi am fost invitați să aflăm despre programele OKA, de la tururi ghidate în galerii și muzee de artă, la îngrijirea bătrânilor la domiciliu și programe culturale în căminele de bătrâni, toate create, implementate și continuate de voluntari peste 60 de ani.
Programul a fost intens, însă a oferit multe posibilități de învățare informală, în afara orelor de curs, deoarece cu toții (participanții) am locuit și am mâncat împreună. Ne-am plimbat pe străzile din centrul Budapestei, am avut activități cu voluntarii seniori într-o localitate din afara orașului (unde, într-o pauză, am experimentat și mersul cu „caleașca”), am mâncat gulaș într-o locație inedită și am cunoscut o sumedenie de oameni cool!
Sunt foarte mulțumit și abia aștept să încep implementarea proiectelor cu alte categorii de vârstă ale asociației pe care o reprezint! Se anunță un 2019 foarte productiv!
Acest eveniment a fost organizat în cadrul proiectului „CiVi – Coordonatori instruiți, voluntari implicați”, coordonat de CVCN în parteneriat cu Asociația Impact, Pro Vobis, Voluntari FSC, Team for Youth Association, Fundatia Serviciilor Sociale Bethany, Voluntar Brasov, ARTI, co-finanțat prin Programul Erasmus+ al Comisiei Europene.