- 4 December 2013
- Posted by: Team for Youth Association
- Category: Comunicate de presă
Schimburile internaționale, comunicarea în limba engleză și voluntariatul în diverse țări nu mai sunt o noutate pentru cei care au trecut pragul asociației Team For Youth (T4UTH).
Încă din 28 octombrie 2009, de când a fost fondată, T4UTH și-a propus să formeze și să implice tinerii în activități de voluntariat la nivel local, regional și internațional. „Am vrut și vrem să oferim tinerilor noi posibilități de dezvoltare, de învățare, de petrecere a timpului liber. Dorința noastră e de a contribui la formarea unui mediu intercultural în Baia Mare”, mărturisește Tabita Boier, vicepreședinte și membru fondator al Team for Youth.
81 de tineri au beneficiat de voluntariat internațional
Una dintre cele mai solicitate oferte ale asociației este posibilitatea de a participa la un stagiu – prin Serviciul European de Voluntariat (SEV) – într-o țară străină. Acesta poate dura între o lună și douăsprezece luni, perioadă în care tinerilor le sunt asigurate toate costurile de cazare și de masă, precum și bani de buzunar. Voluntarul beneficiază chiar și de asigurare medicală, singura plată pe care trebuie să o suporte fiind un procent 10% din contravaloarea transportului dintr-o țară în alta.
„Până în momentul de față am trimis 81 de tineri în astfel de stagii, aproape un sfert fiind din Baia Mare și din împrejurimi. O parte dintre ei au fost atât de impresionați, încât au decis să revină în țara respectivă. Avem inclusiv cazuri în care au primit oferte de muncă sau au fost chiar angajați la organizația care i-a găzduit în perioada stagiului. Avem și situații mai deosebite. De pildă, doi voluntari turci, care au beneficiat de sprijinul organizației noastre, au hotărât să se reîntoarcă în Baia Mare și să-și deschidă propriul fast-food cu specific turcesc și belgian. Alții s-au și căsătorit în municipiul nostru”, a detaliat Lucrețiu Pop, specialist în relații publice.
Organizația are în grijă douăzeci de voluntari
Cum află tinerii de astfel de proiecte? Pe lângă site-ul web și pagina de Facebook a asociației, Team for Youth găzduiește, la rândul ei, voluntari străini care doresc să se implice în activități spre folosul comunității băimărene. Începând din iunie 2010, când a găzduit primul voluntar, prin intermediul asociației au venit și au locuit în comunitatea noastră peste o sută de tineri din toate colțurile lumii.
În momentul de față, organizația are în grijă douăzeci de voluntari, care derulează diverse activități – propuse de Team for Youth sau din inițiativă personală – în perioade cuprinse între două și opt luni. Printre altele, aceștia asistă la ore de limbi străine (inclusiv la școli din mediul rural), desfășoară activități recreative la case de tip familial și la Centrul Comunitar Romanii, organizează diferite workshopuri sau cursuri de limbă, susțin sesiuni de informare în școli.
Zeci de proiecte, mii de amintiri
Cu toate că cei cinci membri ai echipei sunt toți tineri între 23 și 28 de ani, aceasta nu reprezintă un impediment în a-și îndeplini misiunea. Proiectele lor au obținut finanțare atât de la instituțiile de stat locale și naționale, cât și de la Comisia Europeană, prin programul Tineret în Acțiune (TiA). Pe lângă cele treisprezece proiecte finanțate de TiA, organizația a fost parteneră în proiecte prin care a trimis tineri în peste cincizeci de schimburi interculturale internaționale și în peste șaizeci de stagii SEV.
„Fiecare om e special în felul său”
Parte de o experiență deosebită nu au doar cei care vin din alte țări să locuiască și să-și dezvolte competențe în stagiile din Baia Mare, ci și voluntarii locali, care îi ajută la activități. Firește, cu numeroase amintiri și cu o experiență imposibil de ignorat au rămas înșiși membrii organizației: „Patru ani… nu pare o vârstă „matură”, însă am învățat multe, atât despre alții, cât și despre mine. Cel mai mult îmi place cadrul intercultural în care lucrez, posibilitatea de a cunoaște oameni atât de diferiți, însă cu valori asemănătoare cu ale mele. Oameni speciali, fiecare în felul său, oameni care mă îndeamnă să simt că fac parte din ceva mult mai mare și mai complex decât o simplă comunitate”, a mai subliniat Tabita Boier.
Carnaval de educație nonformală
O activitate care a generat ecou și în restul țării a fost proiectul „Carnaval de Nonformal” – Festivalul metodelor de educaţie nonformală, eveniment organizat de voluntarii SEV ai Team for Youth Association, în perioada 7-13 octombrie 2013, în cadrul proiectului cu acelaşi nume. Principalul scop al Carnavalului a fost de a conştientiza tinerii din comunitatea băimăreană în legătură cu impactul metodelor de educaţie nonformală.
Timp de o săptămână (integrând şi ZEN – Ziua Educaţiei Nonformale), au fost prezentate publicului larg zece metode, în diferite locaţii din Baia Mare. Acestea au fost: Photo Voice, Biblioteca Vie, Open Space Technology, Jocuri de improvizație, Teatru Forum, World Cafe, Animație Stradală, Teatru invizibil, Flashmoburi și Animație socio-educativă.
Activități la Centrul Comunitar Romanii
Voluntarii T4UTH merg săptămânal la Centrul Comunitar Romanii din Baia Mare, unde fie asistă la activitățile pe care le desfășoară copiii acolo, fie lansează propriile activități. Una dintre acestea a fost un spectacol de teatru de păpuși, organizat în grădina asociației, unde 37 de copii au urmărit piesa „Leul și șoarecele”. Cu toate că voluntarii implicați în piesă au fost din țări precum Bulgaria, Germania, Portugalia, ei au reușit să se descurce cu limba română suficient de bine încât să se facă înțeleși, iar copiii să încheie piesa cu râsete și cu aplauze.
Promovarea voluntariatului în instituțiile de învățământ
Periodic, asociația derulează activități de promovare a voluntariatului în unitățile de învățământ. Cea mai recentă a avut loc săptămâna trecută, când patru voluntari străini din Germania, Polonia și Tunisia, împreună cu doi voluntari locali ai Team for Youth, s-au întâlnit, timp de o oră, cu elevii clasei a X-a B de la Colegiul Național „Vasile Lucaciu”. Aceștia le-au prezentat adolescenților aspecte din experiența lor de voluntar SEV în România, expunerea lor fiind însoțită de numeroase imagini și de videoclipuri.
Seri interculturale la muzeu și în aer liber
O altă dimensiune a activităților periodice ale Team For Youth o constituie serile interculturale. Ele sunt organizate fie în grădina asociației, situată pe strada Vasile Lucaciu, nr. 55A, fie la Muzeul Județean de Artă. În cadrul acestor seri, un voluntar străin își prezintă țara așa cum o vede el. Începând de la filmulețe, informații specifice, dezbateri legate de stereotipuri, dansuri și până la degustări de mâncare tradițională, serile interculturale sunt adresate tuturor vârstelor, cu atât mai mult cu cât toate activitățile organizate de T4UTH sunt cu intrare gratuită.
Evenimente culturale și caritabile
Există și excepții de la regulă. Așa este concertul „Fruit Fusion”, organizat de Team For Youth și de trupa Modiwo la Teatrul de Păpuși din Baia Mare. Aici „biletul” de intrare a constat într-un kilogram de fructe, de orice fel, acestea fiind donate a doua zi copiilor de la casele de tip familial. Un alt eveniment cultural al T4UTH unde intrarea a constat într-un „bilet” a fost piesa de teatru „Circus Mundi”, a trupei Auăleu din Timișoara. Băimărenii care au dorit să vadă piesa au trebuit să scrie, într-un mod cât mai creativ, un citat despre voluntariat.
Cei interesați să afle mai multe despre activitățile și oportunitățile de voluntariat pe care le oferă asociația Team For Youth pot intra pe pagina asociației la www.t4uth.ro sau pe facebook.com/t4uth.
[hr /]
Articol aprăut în cotidianul Informația zilei de Maramureș în data de 11 noiembrie 2013, paginile fiind realizate de Anca Dindiligan.