Carnaval de Nonformal – Finalul

Carnaval de Nonformal – proiectul celor 10 voluntari străini careu au adus zâmbete nonformale în Baia Mare

Și anul acesta, Baia Mare s-a transformat în capitală a interculturalității, gâzduind zeci de voluntari străini din toate colțurile lumii. Team for Youth Assocation a contribuit, puternic, la a da culoare și diversitate orașului atât în 2013, cât și la început de 2014.

“Din iulie, anul trecut, a început provocarea. Am pornit la drum în implementarea a doua proiecte mari, ambele în cadrul Serviciului European de Voluntariat. SEV este acțiunea 2 a programului Tineret în Acțiune, iar proiectele sunt finanțate de Comisia Europeană. Noi îi gâzduim pe voluntarii străini, le oferim suport personal și în activități și le construim un cadru sigur de învățare și dezvoltare.” – Andreea Țundrea, președinte.

Am repornit la drum, în 2013, cu 10 voluntari, în proiectul Carnaval de Nonformal. Proiectul și-a propus să dezvolte instrumente noi de promovare a metodelor de educație nonformală în Baia Mare. Cei 10 tineri din Germania, Bulgaria, Portugalia, Polonia și Italia nu erau prea familiarizați cu acest concept de nonformal. Au aflat multe în cadrul unui training organizat de asociația gazdă și au putut, astfel, să organizeze singuri un carnaval al metodelor. Timp de o săptămână, la început de octombrie, voluntarii au implementat 10 metode diferite de educație nonformală: teatru forum, biblioteca vie, photo voice, teatru invizibil, improvizație, cafenea publică, open space technology, flashmob, animație stradală și jocuri cu cei mici. Rezultatele sunt pe măsura muncii lor, peste 400 de băimăreni fiind prezenți la măcar una dintre metode. Pe lângă asta, voluntarii au creat și alte lucruri frumoase în cadrul Carnavalului, precum simboluri specifice fiecărei metode în parte, articole pe blogul Team for Youth unde descriu metoda și experiența lor de organizatori, filmulețe din care putem înțelege metoda pe care fiecare a coordonat-o. Un alt rezultat impresionant este numărul mare de tineri băimăreni care au voluntariat pentru eveniment. Peste 30 de tineri au dat o mână de ajutor oaspeților.

După Carnaval, voluntarii nu au stat degeaba. În lunile ce au urmat, pe lângă evaluarea celor obținute, aceștia au continuat să aducă nonformalul în Baia Mare. Unii dintre ei au organizat ateliere (construit cajon și percuție, yoga și meditație activă, teatru de păpuși), alții au adus metode noi în școli și licee, iar alții au creat materiale de promovare și vizibilitate.

“Suntem mândri de ei și de toate câte au organizat. Acum, când tragem linie și vedem rezultatele obținute, ne bucurăm că i-am avut alături. Nu este niciodată ușor să coordonezi un proiect așa de mare, dar provocările ne-au ajutat să creștem.” – Tabita Boier, coordonator proiect.

La final de martie proiectul s-a încheiat, voluntarii au plecat spre casa, iar rezultatele ne arată că voluntariatul înflorește, în continuare, în comunitatea băimăreană.