ContemporArt – Tinerii doresc organizarea unui festival de artă și cultură contemporană în Baia Mare

contemporart-antet-logo

Începând din 1 ianuarie 2013 și până la sfârșitul anului, Team For Youth Association implementează în Baia Mare proiectul ContemporArt, proiect finanțat prin Programul Tineret în Acțiune, acțiunea 5.1 – Întâlniri ale tinerilor și ale responsabililor cu politici de tineret.

Activitățile propuse contribuie la construirea unui dialog între tineri băimăreni și responsabili ai politicilor de tineret din Baia Mare, privind nevoia de activități cultural-artistice contemporane. În acest scop, proiectul se construiește în mai multe etape. Primul pas, care se desfășoară în această perioadă, este identificarea nevoii pentru cultură și artă contemporană, prin aplicarea unui chestionar la cel puțin 200 de tineri respondenți și construirea unui studiu (text și video) care să evidențieze rezultatele scurtei cercetări.

Mai apoi, tinerii voluntari din proiect vor construi un design de festival de artă contemporană în Baia Mare, pentru a fi înaintat autorităților ca variantă de viitor proiect local.

Activitatea centrală a proiectului ContemporArt o constituie seminarul-dialog din 30 septembrie – 5 octombrie 2013, care va reuni 25 de tineri voluntari în proiect și reprezentanți ai Consiliului Local, biblioteci, muzee și alte centre și organizații culturale din Baia Mare. Aici se vor prezenta rezultatele activităților anterioare cu scopul de conștientizare a autorităților de importanța activităților culturale contemporane și nevoia de astfel de inițiative pentru Baia Mare.

Tot în cadrul proiectului ContemporArt, un număr de 30 de tineri băimăreni vor afla mai multe despre procesul decizional al Consiliului Local, experimentând chiar ei rolurile de consilieri.

„Prin acest proiect dorim să arătăm că un grup de tineri poate porni și conduce o schimbare la nivel local și, în același timp, să îi conștientizăm pe cei care iau decizii pentru noi că e important să ne consulte, să ne urmărească nevoile și interesele”Steli Grigore, coordonator proiect.

ContemporArt se va încheia cu o petiție înaintată Consiliului Local, pentru organizarea și finanțarea de festivaluri anuale de artă și cultură contemporană, în Baia Mare, după un design făcut de tinerii din comunitate.