Experiență de viață pentru participanții de la seminarul din Viena

Cristina și Vasi au fost tinerii selectați de Team For Youth Association pentru a participa la seminarul „Local Democracy in a Changing World” din Viena. I-am rugat să ne scrie despre experiența lor și asta e ce am primit. Noi am fost plăcut surprinși!

[hr /]

Living Google

Ce-ar fi dacă atunci când ai vrea să afli ceva nu te mai duci la Google, ci întrebi o persoană ce te poate plimba prin toate cotloanele subiectului!? Și cum ar fi ca în loc de un profesor scorțos să dai de tineri cu aceleași vise și așteptări ca tine? Ca să completăm imaginea utopica îți spun că din când în când profesorul poți fi tu. Ți-am captat deja atenția? Bun, dar asta nu este tot – trebuie să adăugăm faptul că tinerii vor veni din toate colțurile lumii, iar cadrul va fi unul cu totul și cu totul deosebit.

Pentru a vorbi pe subiect, cu riscul de a vă stârni invidia și a refuza să citiți mai departe, trebuie să vă spunem că am petrecut o săptămână in Viena. Seminarul s-a numit „Local Democracy in a changing world”, iar noi am vorbit în special despre modalitățile de folosire a social media în încercarea de a schimba ceva. Apelez la cifrele reci ale statisticii și vă spun că am fost 30 de persoane din 15 țări, că am învățat exact cum să folosim QR Code-ul, cum să transmitem informații asigurându-ne că nu pot fi interceptate, cum să „facem bine” prin intermediul social media, cum să impactăm politicul, cum să dezvoltăm o afacere sau – inspirându-ne dintr-un cântec al celor de la Coldplay – cum să „start a revolution from our bed” (Facebook Revolution – Egipt). Totodată, am luat contact cu conceptul de „occupied space”, am ascultat diverși specialiști vorbind despre Facebook și am învățat cum să realizăm/edităm video-uri folosindu-ne doar de smartphone-uri sau tablete.

Aici se oprește statistica și încep trăirile. Pentru că în primul rând înveți să trăiești autentic, să fii pregătit să înfrunți „elementul surpriză” și să îți depășești temerile. Totodată, o experiență de acest gen te ajută să pui deoparte stereotipurile culturale și să renunți la a judeca oamenii – sau dacă o faci să o faci strict din perspectiva acțiunilor pe care le întreprind. Astfel, doi români, o bulgăroaică si un polonez vor lua nestingheriți micul dejun împreună, deși se presupune că primele două nații ar trebui sa se urască, iar cel de-al treilea recunoaște că tot ce știa despre țara ta se rezumă la „locul acela din care vin țiganii”. Înveți și că o săptămână nu este prea puțin pentru a crea legături puternice, și dacă în prima fază zâmbiți când băieții din Azerbaidjan vă numesc „fratele și sora noastră din România” – în momentul in care străbat jumătate de Viena să își poată lua personal rămas bun de la tine, îți dai seama că oamenii aceștia nu se joacă cu vorbele.

Încheiem cu convingerea că fiecare tânăr ar trebui să aibă parte de cel puțin o experiență internațională și că este de datoria noastră să nu ne încheiem „misiunea” odată cu încetarea programului și că fiecare trebuie să încerce, pe cât de mult cu putință, să folosească informațiile/abilitățile obținute pentru a impacta pozitiv societatea locală.

Cristina Mina și Vasi Nurciu
Local Democracy in a Changing World Seminar, Viena, Austria
20-27 Aprilie 2013

[hr /]

„Local Democracy in a Changing World” este un proiect al Generation Europa în Viena (finanțat prin programul Tineret în Acțiune), proiect în care Team For Youth Association a fost partenerul din România.

Tinerii interesați să participe la astfel de proiecte sunt invitați să intre pe pagina web a asociației Team For Youth unde mereu sunt publicate oportunități de acest gen.