Școala Altfel și la Team for Youth Association

Săptămâna 7-11 aprilie a fost Altfel și pentru voluntarii de la Team for Youth.

11 tineri voinici au mișunat pe holurile și prin sălile școlilor din Baia Mare, Tăuții de Sus, Mireșul Mare și Aluniș, propunând altfel de activități educaționale pentru elevi. Ocazia, de data aceasta, a fost Școala Altfel și acțiunile s-au derulat cu ajutorul profesorilor și directorilor din școlile și liceele gazdă. Fiecare zi a fost obositoare, dar plină de învățare și pentru elevi și pentru voluntari. Programul lor a arătat așa:

Luni, 7 aprilie, Isa din Turcia, Deborah din Kenia, Ramon din Mexic și Silvia din Brazilia au dansat cu elevii de la C.N. Mihai Eminescu. La inițiativa doamnei profesoare Molnar, elevii au putut să învețe câte un dans tradițional al fiecărei țări prezente acolo. Activitatea s-a bucurat de mare popularitate în școală și a fost repetată și miercuri. Tot luni, Ana din Spania și-a prezentat, în limba română, țara de unde vine. Doamna profesoară Nicoleta Kerekeș a coordonat activitatea la Școala Generală Ioan Slavici din Tăuții de Sus.

Marți, 8 aprilie, la C.D. Nenițescu, a avut loc Geografia Altfel-Pod peste Culturi. Elevii au aflat despre geografia Keniei, Tunisiei, Turciei, Mexicului și Braziliei, direct de la locuitori ai acestor țări. Activitatea a fost de succes și cu multe întrebări și curiozități din partea elevilor. La finalul celor 5 prezentări, elevii au avut de răspuns la câteva întrebări legate de cele prezentate, în cadrul unui Quiz cu premii, în urma căruia au fost premiați primii trei elevi cu cele mai bune răspunsuri.

Miercuri, 9 aprilie, Taha din Tunisia, Ana din Spania și Anna Clara din Austria și-au prezentat regiunile lor natale la Școala Generală din Mireșu Mare. Cu suportul doamnei Monica Zah, care a găzduit și pregătit activitatea, cei 3 au avut ocazia să conducă prezentările, în limba română, pentru aproape 100 de elevi de toate vârstele. În acceași zi, la Școala Generală Nicolae Iorga din Baia Mare, Amal prezenta, tot în limba română, Marocul.

Joi, 10 aprilie, a fost ultima zi de activități Altfel pentru voluntarii Team for Youth. Dis de dimineață, trei dintre voluntari: Amal din Maroc, Niels din Noua Caledonie și Solvita din Letonia au pornit către Aluniș, județul Sălaj. Aici, la Școala Avram Iancu, doamna directoare Mirela Pop i-a găzduit tot pentru prezentări interculturale, pe care voluntarii le-au susținut în limba română. Între timp, la C.N. Mihai Eminescu, toți ceilalți voluntari au organizat School Hunt, sau vânătoare de comori în școală. Voluntari din Spania, Tunisia, Mexic, Kenya și Turcia i-au provocat pe elevi la diferite activități specifice culturii din care provin. De la jocuri ale copilăriei, cântece sau dansuri tradiționale, la jocuri ale minții sau de dicție în limbile vorbite nativ de voluntari, toate au fost sarcini menite să îi aducă pe elevi mai aproape de culturile voluntarilor.

CD NENITESCU scoala altfel

„O săptămână de succes pentru noi. Dorim să le mulțumim voluntarilor noștri pentru munca și efortul depus. Nu a fost ușor să pregătim atât de multe activități într-un timp scurt, dar suntem încântați de rezultate. Pe lângă ceea ce au câștigat elevii în această săptămână, și noi și voluntarii am rămas cu foarte multe învățături, sentimente și amintiri plăcute” – Andreea Țundrea, președinte Team for Youth.