Voluntariat in Italia: Associazione il Ce.Sto Onlus

ESC CU COPII, TEENAGERI ȘI MIGRANȚI ÎN ASOCIAZIONE IL CE.STO, GENOVA

 • Tipul proiectului: ESC- Corpul European de Solidaritate / European Solidarity Corps
 • Locație: Genova, Italia
 • Datele proiectuluipe termen lung:  Februarie – August 2020 (7 luni)
  Căutăm 2 voluntari pentru activitățile din centrul social cu copii și 2 voluntari pentru activitățile cu migranți și solicitanți de azil. 
 • Datele proiectului – pe termen scurt: Martie – Aprilie 2020 (2 luni) și Iunie – Iulie 2020 (2 luni)
  Căutăm: 2 voluntari pentru activitățile cu copiii în cadrul „Festivalului Semi di libertà” (festival care implică activități cu copii din oraș) și 2 voluntari pentru activitățile din tabăra de vară organizată de Asociația Il.Cesto.


Despre asociației gazdă: 
Associazione il Cesto Onlus este implicată din 1987 în promovarea proceselor de integrare și promovare socială între diferitele etnii care trăiesc în centrul istoric al orașului Genova, cu o atenție deosebită față de minori, migranți din a doua generație și alți actori din cartier (rezidenți, menținători de magazine, școli și instituții).
Asociația a reușit să construiască un spațiu în care să se dezvolte și să reunească obiective educaționale, recreative și creative în rândul minorilor de etnii diferite și italiene, stimulând și încurajând relațiile pozitive între oameni, întâlniri, cunoștințe reciproce și solidaritate, oferind căi și taxa pentru a pune în valoare și impunerea persoanelor și a potențialului comunității.

Descrierea activităților: 
Serviciile asociației sunt un curs de alfabetizare pentru adulți, un suport de asistență pentru migranți, Centrul social pentru copii, Centrul social pentru pre-adolescenți și adolescenți și activități de animare și formare culturală oferite în cea mai mare parte în cadrul Circolo din Giardini Luzzati (Grădinile Luzzati). Mai mult, în timpul verii, Giardini Luzzati găzduiește activități de tabără de vară, implicând copii și adolescenți în activități recreative în iunie și iulie.
Centrul social pentru copii și adolescenți este deschis în fiecare după-amiază de luni până vineri, oferind sprijin școlar și activități de petrecere a timpului liber într-un mediu protejat.
Activitățile de tabără de vară se desfășoară în orașul din jur și implică copii și, separat, pre-adolescenți și adolescenți.
În 2012, Associazione il Ce.Sto a început să administreze Grădina Luzzati, o zonă retrogradată care a fost renovată și transformată. În acest domeniu, Il Ce.Sto, în cooperare cu Giardini Luzzati Nuova Associazione, care conduce barul, promovează activități culturale și recreative, dând viață unui loc alternativ de întâlnire pentru cetățeni.
Un alt proiect de integrare promovat de Ce.Sto este „Insieme allo Stadio” (împreună la stadion), în colaborare cu Genova Cricket Footbal Club.
Din 2011, Ce.Sto este implicat în proiectul „Nuova Casa Guarchi”, axat pe găzduirea refugiaților și solicitanților de azil și astăzi atât de structurat: un serviciu de urgență, în acord cu Prefettura di Genova, oferind sprijin în procedura de solicitare a azilului și asistență medicală; un proces social, de lucru, de integrare și abilitare a locuințelor pentru persoanele care au protecție socială și un proiect de găzduire în cadrul sistemului SPRAR pentru persoane singure și familii care sunt găzduite în apartamente și care beneficiază de servicii precum: alfabetizare, emitere de documente, asistență medicală și integrare în muncă și o comunitate rezidențială pentru copii separați.

ACTIVITĂȚI PROPUSE
Voluntarii vor fi implicați în:

 • Activități ale centrelor sociale, începând cu copiii și apoi implicându-se și cu adolescenții,
 • Voluntarii vor ajuta personalul și voluntarii locali în crearea de activități și jocuri de animație socială
 • Voluntarii vor fi încurajați să organizeze propriile lor ateliere, evenimente sau activități sportive împreună cu tinerii și voluntarii locali.
 • Voluntarii vor fi, de asemenea, implicați în activități de sprijin scolastic (legat de învățătură).
 • Proiect sportiv „Împreună la stadion” și alte activități sportive, în funcție de disponibilitate.
 • Managementul Grădinii Luzzati: vor avea posibilitatea să interacționeze cu adulți și să asiste personalul și voluntarii Ce.Sto în activități și evenimente de promovare culturală și interculturală.
 • Sprijin pentru organizarea cursurilor de alfabetizare.
 • Sprijin pentru activitățile de promovare ale asociației online pe rețelele de socializare.

CA VOLUNTAR, BENEFICIEZI DE:

 • rambursare costuri de transport dus-întors (la sfârșitul proiectului, în limita a 275 Euro);
 • bani de buzunar;
 • cazare într-un apartament alături de alți voluntari internaționali și trei mese pe zi;
 • transport și suport logistic pentru activități;
 • un mentor care se va asigura că procesul tău de învățare și dezvoltare personală se desfășoară în mod optim;
 • un certificat de tip Youthpass care să ateste experiența ta CES ca experiență de învățare si dezvoltare a diferitelor competențe;
 • cursuri online de limba italiană;
 • asigurare medicală complementară, pe toată durata stagiului, prin CIGNA Insurance Plan.

CUM APLICI PENTRU ACEST PROIECT?

Pentru a aplica, trimite un email cu subiectul ”ESC Associazione il Ce.Sto Onlus ” la adresa remus@t4uth.ro, cu un CV (+ poză) și o scrisoare de motivație (de ce dorești să iei parte la acest proiect), în limba engleză sau italiană. Nu uita să menționezi dacă optezi pentru proiectul pe termen lung (7 luni) sau pe cele 2 pe termen scurt (2 luni), pe care perioadă.

Candidatul selectat va fi contactat telefonic și pe email pentru a stabili ultimele detalii (transport, pregătire, suport etc).

TERMEN LIMITĂ PENTRU TRIMITERA APLICAȚIILOR: 10 IANUARIE 2020!