- 8 April 2016
- Posted by: Team for Youth Association
- Category: Volunteering Stories

Alexandru Rad are 20 de ani și este voluntar în Polonia, în cadrul proiectului internațional ”Gimnazyum Z Oddzialamy Dwujezycznymi Nr 1”. Este din Petroșani și îi plac excursiile, filmele și plimbările în aer liber. Se află la mijlocul proiectului său, prima dată în Polonia, în frumosul orășel Klodzko. Este găzduit de partenerii noștri de la EFM (Europejskie Forum Młodzieży) și cadrul activității implementează ore de engleză și sport în Liceul nr. 1.
Acestea sunt gândurile lui la mijloc de proiect:
”Mulți m-au întrebat de ce am ales să plec într-o altă țară pentru 6 luni fără să știu limba sau tradițiile (acelei țări). De ce aș dori să lucrez în fiecare zi cu niște copii, ”închis” într-o școală pentru 6-7 ore?
Te-ai întrebat vreodată cum ar fi să simți ca aparții altui loc, cum ar fi să vezi cum decurg lucrurile în altă țară, nu doar în a ta? Imaginează-ti că ai tot ce iți dorești dar, degeaba, pentru că nu ai un singur lucru care poate să fie foarte important – experiența.
De aceea am ales această provocare pentru mine. De a mă duce în altă țară și de a deveni un VOLUNTAR. Prin provocările pe care le alegi, îți descoperi adevăratul “TU” și vezi care este adevărata ta limită, ce lucruri poți să faci, ce vârfuri poți să atingi, ce obiective poți îndeplini. Cred că doar așa te poți descoperi cu adevărat. E adevărat, a face voluntariat nu e întotdeauna ușor, se întâmplă ca momentele mai puțin bune să îți pună la încercare capacitățile de orientare sau de cunoaștere, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunți.
Nu uita, acolo unde crezi ca îți este cel mai greu, acolo vei reuși.
Activitățile mele pendulează între ore de engleză și sport; acești copii au o poftă foarte mare de cunoaștere și de învățare! În fiecare zi avem un program de 6 ore, pe care le împărțim în mod egal – 3 ore de limba engleză și 3 ore de sport. Ne mai și distrăm, ceea ce copiilor le place la nebunie. În timpul liber vizitez orașul Klodzko. Am avut ocazia să merg în Varșovia, capitala Poloniei, unde am văzut lucruri foarte frumoase și uimitoare. Mi-am zis că aș dori să mă întorc acolo, chiar și de unul singur. Polonia nu este foarte diferită de România: tradiții și valori asemănătoare.
Să vă spun și despre cazare și voluntarii de aici. Pe scurt, colegii voluntari care lucrează în EFM sunt din țări diferite, astfel putem cunoaște culturile și tradițiile fiecăruia, ceea ce este un lucru minunat. Locuiesc într-un apartament cu 2 camere, living, bucătărie, baie și hol – este ca acasă. Să nu te sperie gândul că nu vei fi acasă pentru un timp îndelungat – este destul și chiar mai fain.
Până acum, de-a lungul proiectului mi-am dezvoltat abilități de lucru cu copi și tineri, m-am redescoperit și am reușit să mă dezvolt pe plan profesional și personal. A fi VOLUNTAR nu înseamnă doar să mergi să stai în altă țară, să ”lucrezi” (cum îi spunem noi aici), înseamnă și să te descoperi pe tine și să înveți să te orientezi singur.