ESC stories: Youth, Culture, Media – by Antonela

Numele meu este Antonela, am 23 de ani și 5 ani de când nu mai locuiesc în România. M-am născut în Cluj-Napoca, dar am locuit mai mult prin Maramureș și o buna parte din copilărie și adolescență în Baia Mare.

De când eram mica îmi doream sa călătoresc, să explorez, să cunosc oameni, locuri și culturi. Deși financiar știam că nu îmi voi permite, venind dintr-o familie care nu a călătorit prea mult mai ales în afara țării, m-am încăpățânat până ce am găsit soluții pentru a trăi așa cum doar am visat in copilărie. Așadar la vârsta de 18 ani, în loc sa merg la o universitate după cum prevede protocolul, mi-am luat rucsacul în spate, cu bani puțini, cu o engleza nu prea strălucită, dar mult curaj și sete de aventura și am pornit în exploatarea spațiului european.

Am făcut mult voluntariat (workaway), în diferite țări, am locuit în comunități, hosteluri, centre de yoga și meditație, am făcut turul Europei într-un van cu oameni pe care i-am cunoscut pe parcurs și la un moment dat am ajuns în Franța. Sincer, a fost dragoste la prima vedere. Nu plănuisem sa vizitez această țară, dar așa s-a întâmplat. Din momentul în care am ajuns aici, pentru prima data în viața mea, m-am gândit că aș putea chiar să mă stabilesc într-un loc.

Deja vorbeam engleza fără probleme, dar odată ajunsa în Franța, aceasta limba nu îmi mai era de folos. La scurt timp deja înțelegeam perfect franceza, de nevoie, asa ca mi-am propus sa devin fluenta într-o a 3-a limba. Aveam nevoie de ajutor în aceasta privința. În octombrie 2020 mi-am adus aminte de anii de liceu, pe când locuiam în Baia Mare și făceam voluntariat la diferite centre. Am cunoscut voluntari internaționali la acea vreme care făceau parte din Serviciul European de Voluntariat și mi-a picat și mie fisa.

În aceeași zi am aplicat direct pentru un proiect în Franța, în Normandie, la doar o ora distanță de Paris (unde locuiam deja). Proiectul pe care l-am ales este despre cultura și mobilitate internațională și are o durată de 10 luni. Unul dintre rolurile principale aici este utilizarea radio-ului pentru a promova schimbul de experiențe între diferite culturi.

Mi-am început proiectul la foarte scurt timp, pe timpul celui de-al doilea lockdown aici, în Franța.

Asociația cu care lucrez se numește MJC (maison de la culture et de la jeunesse) si este situata într-un orășel micuț numit L’Aigle (vulturul).

Deși în contextul actual datorită restricțiilor, viața nu este foarte animată, noi, voluntarii avem oricum de lucru și ne întâlnim zilnic pentru a ne pregăti emisiunile radio. Încă din prima zi am început sa particip și sa vorbesc la radio în franceză, ceea ce ma ajuta enorm pentru a învăța limba, iar acum după nici 5 luni pot spune ca sunt confortabila si fluenta într-o a 3-a limba.

Am ales în particular acest proiect pentru ca îmi oferea de asemenea posibilitatea de a lucra la centrul de activități al orașului, unde aveam sa asist la cursurile de dans și yoga (acestea fiind domenii pe care as vrea sa continui și pe viitor).

Deocamdată acest lucru nu mai este posibil, dat fiind faptul ca restricțiile anti covid nu permit redeschiderea centrului.

Așadar, găsindu-ma cu mult timp liber mi-am redescoperit, aici, la MJC, pasiunea de mult uitata. Am reînceput sa fac videouri, scurt metraje, sa aprofundez software-urile de editare și montaj, datorita tutorelui meu și al președintelui asociației, care mi-au pus la dispoziție toată aparatura necesara și mi-au oferit oportunitatea de a participa în câteva worksop-uri de formare în editare video și animație.

Sunt foarte recunoscătoare ca am ajuns aici, în contact cu aceasta asociație și ca într-un timp destul de scurt am ajuns sa învăț o noua limba, tehnica radio și mi s-a redeschis o portiță pentru viitor în lumea cinematografiei și a audiovizualului.

Până acum, am impresia ca acesta experiență m-a ajutat enorm sa ma reorientez și sa găsesc motivație pentru studiile de viitor într-o țară pe care o îndrăgesc (asta nu înseamnă că nu îmi lipsește România și tot ce avem noi de preț acolo ;))

Mai am încă 5 luni de voluntariat aici, sper sa revin cu material video până la sfârșitul stagiului, până una alta, ma bucur de frumusețile pe Franței și de delicioasele produse de patiserie cum numai francezii știu sa le facă 😉

Bisous bisous!