EVS Stories: Aventura mea în Lituania – de Mihai și Diana

Aventura mea în Lituania

Salutări din Lituania! Mă numesc Mihai, sunt din Galați, am 25 de ani și sunt deja voluntar în Lituania de peste o lună, în cadrul unui EVS de scurtă durată ( 2 luni). Cum a început totul ? După câteva alte proiecte Erasmus+ (Youth Exchanges) la care am participat, am auzit multe povești despre stagiile de voluntariat (EVS, acum ESC) și am vrut să experimentez asta pe pielea mea. Nu mă simțeam pregătit încă pentru 10 sau 12 luni într-o altă țară, deci 2 luni mi s-a părut perioada perfectă pentru a testa terenul.

Și așa iată-mă ajuns  în Lituania, în orășelul Ukmerge, la o asociație de cercetași (Skautu slenis – Valea cercetașilor) care organizează tabere pentru copii. Taberele sunt menite să-i introducă pe copii (de la 7 ani la 16 ani) în viața de cercetaș cu tot ceea ce implică asta: dormitul în cort, noduri, lucrul cu lemnul, mersul în pădure, dar și activități pe apă (navigație, canoe, înot). Din start, totul părea în afara zonei mele de confort (cercetășia, lucrul cu copiii), dar poate că asta căutam: experiențe noi și extinderea zonei de confort.

Încă din primele zile, a fost o perioadă de „prima oară când…”. A fost prima oară când am dormit într-un cort, spre uimirea și amuzamentul celor de acolo, prima oară când am ieșit pe apă cu o canoe, prima oară când am lucrat cu un copil cu Asperger, prima oară când a trebuit să gătesc pentru aproape 100 de persoane, dar și prima oară când a trebuit să rezist 5 zile fără duș ?.  Pe scurt, e o experiență complet inedită pentru mine și care m-a schimbat și m-a învățat multe lucruri despre mine în doar o lună.

Acest stagiu mi-a dat și oportunitatea și timpul de a călători în Lituania, o țară care poate nu s-ar fi aflat în fruntea listei locurilor de vizitat și care are totuși multe de oferit.

Aștept cu nerăbdare cealaltă jumătate a aventurii mele în Lituania !

Mihai

26 Cercetasi in Lituania (1)

Cum am devenit cercetaș în Lituania

Salutare!

Eu sunt Diana, am 23 de ani și sunt din Brăila. Momentan sunt într-un proiect de tip ESC (European Solidarity Corps) în Lituania. Este un proiect de scurtă durată, de două luni, și am deja o lună și puțin de când sunt aici. Am ales acest proiect, în primul rând, pentru că era unul de scurtă durată, dar și tematica acestuia m-a atras de la bun început (cercetășia), mai ales pentru ca nu am avut niciodată parte de o asemenea experiență în ”tinerețea” mea.

In timpul petrecut aici de când am venit, pot spune că am învățat o sumedenie de lucruri, de la a face noduri adaptate pentru diferitele situații întâlnite, la mers cu canoe pe apă, până la a găti pentru zeci de oameni. Da, într-o tabără de cercetași le faci pe toate! Nu mă așteptam la asta când am venit, dar pe asta se bazează proiectele de acest tip: să te facă să ieși din zona de confort și să vezi lumea din diferite unghiuri (chiar dacă unele te surprind).

Trebuie să recunosc că aici nu am învățat doar lucruri practice și nu a fost totul doar despre distracție și despre a cunoaște oameni noi și a lega prietenii, ci și despre a ajunge să mă descopăr, să mă cunosc mai bine, să mă dezvolt, să pornesc pe un drum pe care, înainte să vin aici nici nu mi-l imaginam a fi posibil. Am ajuns să-mi dezvolt un fel de „growth mindset” aici, de care sunt foarte mândră, să-mi cunosc mai bine limitele ca persoană, prietenă și voluntară și să încerc anumite activități pe care în mod normal nu aș fi putut să le încerc (cum ar fi mersul cu canoe pe apă, tir cu arcul, mi-am făcut până și o lingură din lemn singură).

Înainte să vin aici nu eram pregătită să plec într-un proiect de lungă durată (10-12 luni), dar acum, după ce am testat puțin apele, am început deja să arunc un ochi peste acest gen de proiecte.

Diana

Cei doi voluntari sunt participanți în proiectul de voluntariat internațional ”Scouts Valley” din Lituania, finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus Plus. Dacă îți dorești o experiență similară nu ezita să ne contactezi (e-mail: remus@t4uth.ro)

26 Cercetasi in Lituania (1)