EVS Stories: Feedback for Nature – by Tudor P.

Salut! Numele meu este Tudor și sunt voluntar într-un proiect SEV de scurtă durată în sudul Turciei. De la mijlocul lunii octombrie până la jumătatea lunii decembrie, eu și colegii mei curățăm plaja de gunoaiele aruncate de oameni și aduse de mare. În același timp pregătim o prezentare și o piesă de teatru prin care vom promova protecția mediului. Aceste activități le vom desfășura în fața copiilor de grădiniță și școală primară din acest sat (Kazanlı), precum și în fața unor copii din orașului apropiat, Mersin.

O să mă întorc puțin în trecut, înainte de a pleca în Turcia și voi vorbi puțin despre mine. Am 27 de ani și sunt din Timișoara, unde lucram la un hostel înainte să plec. În același timp lucrez la mai multe proiecte de voluntariat de promovare culturală, turistică și sportivă. Plănuiam să plec într-un proiect SEV de mai bine de un an, dar datorită faptului că eram un pic reticient față de a mă implica pe lungă durată, am tot amânat și mă implicam în proiecte locale la care îmi era greu sa renunț. Vara aceasta am primit de la o prietenă (care era în momentul acela într-un proiect SEV în Franța) informații despre Feedback for Nature.

Scopul principal al acestui proiect este protecția broaștelor țestoase care vin chiar aici pe plaja noastră (!) și își depun ouăle. Pe urmă responsabilitatea se îndreaptă către bebelușii ieșiți din ouă și care ar trebui să se îndrepte către mare. Ele se ghidează după lumină și câteodată se duc către orașul apropiat sau în direcția lunii care nu e întotdeauna deasupra mării. Pe drum sunt mâncate de câini sau mor în timpul zilei datorită soarelui necruțător. Toate acestea se întâmplă în perioada mai – septembrie. În mai vin mamele țestoase și își depun ouăle pe plajă iar în iulie puii ies din ouă.

Din păcate eu nu voi reuși să văd niciuna dintre aceste etape, deoarece am început din octombrie. Pe de altă parte aici e cald și soare acuma, oamenii sunt foarte ospitalieri și interesanți. Am apucat chiar să și vizitez unele locuri din apropiere. Este foarte greu sa comunici cu oamenii deoarece limba engleză nu e așa de populară, dar am primit câteva lecții de bază în limba turcă și exersez cu oameni astfel, ceea ce face totul mult mai interesant.

100 Feedback for Nature Report (1)

În momentul de față sunt la mijlocul acestui proiect și în faza de finalizare a pregătirilor pentru activități.

Lucrez într-o echipă diversă și interesantă. Fiecare are calitățile lor și talente în anumite domenii, lucruri care le-am descoperit în timp și pe care le vom aplica în cadrul proiectului de conștientizare a tinerilor.

Deabia aștept să văd rezultatele acestui proiect. Sper să reușim să schimbăm mentalitatea măcar a unui copil în privința reciclării selective, a moderării consumului. Oamenii trebuie să înțeleagă că ne-asumarea responsabilității față de aceste aspecte poate face rău florei și faunei de peste tot în lume.

Dacă reușim să ducem pe drumul responsabilizării măcar un copil, acesta va putea transmite mai departe toată informația, cu efect de multiplicare, în timp. Un singur copil poate duce la succesul acestui proiect!

ȘTIAI CĂ?
Mai poți aplica la proiectul din Mersin, pentru termenul 3,  urmând aces link:
http://www.t4uth.ro/evs/evs-opportunities/evs-turcia-feedback-nature/