EVS Stories – Good Times in Marseille

Un prieten de-al meu obișnuia sa meargă în experiențe de voluntariat prin Europa, iar când venea acasă întotdeauna ne povestea ce experiențe frumoase a avut, câți oameni noi a cunoscut, cât de mult a călătorit prin toată Europa chiar si în America de Sud. Încă de atunci mi se părea un lucru foarte interesant, am participat chiar și la un seminar între voluntari unde am făcut diferite activități…însă fiind în primul an de facultate nu puteam merge într-o astfel de experiență. La 6 ani după, m-am decis să aplic pentru un program de voluntariat in Europa…

Mă numesc Popescu Andrei, am 25 de ani, sunt din Baia Mare și sunt voluntar EVS în Marseille, Franța.

Sincer să fiu… când am fost acceptat în acest program nu am fost sigur ce voi face și cum va fii, pentru că era prima dată când părăseam țara pentru o perioada așa lungă de timp. Întotdeauna am avut o reținere să plec singur în altă țară deoarece nu eram prea sigur pe mine. Am luat-o ca pe o provocare, și cred că a fost cel mai bun lucru pe care l-am făcut. Programul din care fac parte se numește “MOVEuro 2016”. Este un program cu temă sportivă în contextul Campionatului European de Fotbal. Perioada programului este de 6 luni, perioadă în care noi, voluntarii, participăm la diferite activități sportive și culturale.

Eu lucrez într-un centru social care se numește „Maison pour tous” – „Casa pentru toți” aceasta fiind activitatea mea principală. Aici, desfășor diferite activități sportive dar și culturale cu copii între 5 și 11 ani dar și cu oameni mai în vârstă. Pentru copii  sunt ca un educator într-o grădiniță din Romania iar pentru adulți sunt profesor de informatică (îi învăț cum se folosește internetul).

”Îmi face plăcere să lucrez atât cu copiii, de la care am reușit să învăț relativ repede limba franceză, dar și cu cei mai în vârstă. Întotdeauna atmosfera este una degajată și foarte plăcută, râdem, glumim, ne simțim bine învățând lucruri noi”

De asemenea, fac parte dintr-o echipa de voluntari (Coq-tales) formată din 8 persoane (2 italieni, 1 croat, 2 spanioli, 1 portughez și 2 români) cu care particip la diferite evenimente sportive și nu numai. De exemplu prima activitate la care am participat a fost ziua Europei unde a trebuit să venim cu câteva idei noi de activități sportive pe care să le punem în practică.

Alte evenimente au fost realizarea unor spoturi pentru Euro 2016, organizarea unui tournament de fotbal între 2 centre sociale, participarea ca voluntari în zona fanilor la Euro 2016, realizarea unui film despre E.V.S în colaborare cu un studio de film, care ne-a ajutat cu toate materialele și ne-a învățat chestii elementare de filmare și montaj.

Aceste 5 luni de zile petrecute în Marseille au trecut foarte repede. Mă simt foarte norocos ca am putut face parte din acest program! Am avut ocazia să cunosc oameni minunați, atât la locul de muncă cât și în timpul liber, oameni din diferite culturi care împărtășesc aceeași gândire pozitivă și deschisă”

 Totodată am avut foarte multe lucruri de învățat care m-au ajutat în dezvoltarea mea personală iar dacă aș putea cu siguranță aș mai face încă 6 luni de E.V.S. !

32 Goot times (3)