EVS Stories: Sicilia – by Vanesa Varga

Ciao, Ragazzi! Mă numesc Varga Vanesa și sunt voluntară într-un proiect în Italia care se numește Arcistrauss, pe tărâmul Land of Youth.

A trecut o lună de când sunt aici și încă sunt la fel de entuziasmată ca la început. Înainte să ajung în Mussomelli  mi-a fost puțin frică de ce va fi, însă până în momentul de față, este una dintre cele mai frumoase experiențe pe care le-am avut și sper să rămân la fel de pozitivă.

Prima experiență pozitivă a fost contactul cu ceilalți voluntari din diferite țări și întâlnirea celor din proiectul din care fac parte, aici în Italia. Toți sunt minunați! Sunt persoane prietenoase și mai ales open-minded. Cred că acestea sunt printre primele lucruri, ca fiind cele mai importante într-o experiență de acest gen. Faptul că am cunoscut persoane atât de frumoase, cu care va urma să-mi petrec următoarele luni, a fost ceea ce speram încă de când mă gândeam să fac această experiență.

În primele două săptămâni am făcut training si niște workshop-uri unde am încercat să ne deschidem unul față de celălalt și să ne cunoaștem. Această perioadă a fost un fel de honey-moon.

După aceste două săptămâni am început voluntariatul propriu zis.

Fac voluntariat într-o casă de persoane cu dizabilități și sincer, deja, m-am atașat de ei, deși la început m-a speriat gândul de a face acest lucru pentru o perioadă de opt luni gândindu-mă la experiența de voluntariat pe care am avut-o în România.

Casa unde lucrez este foarte diferită de casele cu nevoi speciale din România. Este diferită pentru că, pe lângă nevoile personale, li se oferă, mai ales, afecțiune și sunt tratați ca niște persoane, iar acest lucru se vede clar in modul de a fi al celor care trăiesc acolo.

Mulți probabil, sunt speriați, gândindu-se la o experiență de acest gen, însă prin această experiență, oarecum, am reușit să-mi cunosc mai bine partea umană și sper să continui să fac asta.

Sicilia este minunată! Pe lângă partea de voluntariat, alte lucruri care m-au impresionat sunt bunătatea oamenilor. Majoritatea pe care i-am întâlnit au fost ”exagerat” de ospitalieri… exagerat deoarece s-a întâmplat de mai multe ori să mergem să vizităm orașe din apropiere și pentru că nu am găsit un autobuz să ne deplasăm, împreună cu ceilalți voluntari, ne-am gândit să facem auto-stop. Am făcut asta de 3 ori de când sunt aici, iar unii dintre ei ne duceau direct unde voiam să ajungem, cu toate că aveau drum in altă parte. În cele din urmă, schimbam numerele de telefon și ne invitau să mergem să-i vizităm.

Sunt multe lucuri intense pe care le-am trăit doar într-o singură lună. Această experiență, pentru mine, înseamnă a simți să trăiești cu adevărat. Depinde de fiecare ce își dorește, însă cred că toți simțim nevoia de a ne descoperi pe noi inșine, iar E.V.S. este (mediul) ideal pentru a face acest lucuru.

Este o experiență care merită trăită fără să te gândești prea mult.

                                                            Peace and Love!

53-sicilia-evs-stories-voluntariat-2