EVS Stories: Turcia – a doua casă

Mă numesc Anca, am vârsta de 30 ani și sunt din București. Din mai până în iunie 2018 am avut plăcerea de a participa ca voluntar în orașul Gaziantep. Turcia este într-adevăr unul dintre locurile pe care le-aș putea considera ca a doua mea casă. Mi-ar plăcea să mai am ocazia să mă întorc aici.

Acesta este un raport prin care încerc să împărtășesc câteva dintre experiențele mele ce sper sa aibă un impact pozitiv/educativ  asupra fiecăruia.

După o zi intreaga de calătorie, în sfârşit am ajuns în Gaziantep, renumit pentru produsele pe bază de fistic. Acest oraș reprezintă centrul de cultivare a fisticului din Turcia. În limba turcă fisticul poartă denumirea de antep, nume in strânsă legătură cu denumirea orașului Gaziantep. În prima zi a proiectului am avut activități cu rol de cunoaştere între participanţi, de team building şi activități de descoperire a unei noi ţări, implicit a unei noi culturi.

În cadrul acestui proiect au participat următoarele ţări: România, Italia, Ucraina și Lituania. Din cadrul țării noastre au participat alte trei tinere. Prin intermediul acestui proiect SEV am avut ocazia să ne cunoaştem pe noi înşine, să ne dezvoltăm încrederea în noi şi în ceilalţi, să ne depășim limitele şi să ne adaptăm oricăror condiţii.

În timpul activităţilor din proiect am lucrat în echipe. Astfel mi-am dezvoltat capacitatea de a lucra în grup şi de a comunica în limba engleză. Ne-am ocupat de organizarea orelor de engleză pentru adulții/copii sirieni si turci, am participat la elaborarea ocupațiilor de meșteșugărit pentru copii, pregătirea cluburilor de discuții, participarea în cadrul activităților de relaxare pentru copii și tineri.

Am cunoscut tineri frumoşi, cu mentalităţi diferite, cu percepţii diverse asupra vieții, oameni de la care am învăţat, oameni cu care am râs şi am legat prietenii. Am vizitat satul Halfeti, un loc tradițional unde s-a pastrat arhitectura otomana chiar și traditii din aceasta perioada. De asemeni am avut ocazia să mai văd locuri noi, să descopăr diferite tradiţii şi culturi precum Arsuz care este o zonă turistică situată pe coasta de sud, la 40 de kilometri de Iskenderun și în centrul râului Arsuz, find situată in Antakya, o regiune de pe malul Mării Mediterane, în Turcia de Sud. A fost o experienţă pozitivă, educativă, cu avantaje în ceea ce priveşte dobândirea de noi informaţii şi cunoştinţe asupra temei proiectului cât şi asupra culturii locale şi a ţărilor participante în proiect. Mă inspir din lucrurile văzute în alte părţi cât şi din ideile proiectelor şi ale celorlalți tineri.

Un nou pas în procesul meu de învățare! Doua luni de teorie și practică prin educație non-formală, alături de oameni minunați, o nouă țară vizitată și un bagaj mai mare de cunoștințe, amintiri și experiențe. Acum, nu îmi rămâne decât să pun în practică tot ceea ce am învățat.

EVS a fost primul proiect de mobilitate prin Erasmus la care am participat până acum și sunt sigură că nu mă voi opri aici. A fost pentru mine o experiență unică unde am învățat că pot să îmi depășesc limitele. Aici am cunoscut oameni minunați pe care mi-aş dori să îi revăd.

Această experienţă a meritat din plin. Nu o voi uita niciodată şi le mulţumesc tuturor participanţilor deoarece m-au făcut să privesc lumea cu alţi ochi. Le mulţumesc tuturor pentru prietenia lor şi pentru aceste amintiri de neuitat, în mod special fetelor din Romania cu care am făcut o echipă extraordinară!

7 ANuta Mid Term Report Gaziantep (3)