EVS Stories: Voluntariat – asumare, curiozitate, responsabilitate

Decizia de a beneficia de un program de voluntariat de 2 luni, care a implicat activități atât pentru refugiați cât și pentru localnici nu s-a lăsat mult așteptată.  La începutul lunii februarie îmi luam zborul spre Gaziantep. Un oraș cu o populație de circa 2 milioane de oameni, în regiunea Anatolia de Sud-Est din Turcia. Gaziantep este un oraș situat în apropierea graniției cu Siria, care găzduiește un număr semnificativ de refugiați sirieni.

Ajunsă în Gaziantep am făcut cunoștință cu alte 20 de persoane dornice de a lăsa o amprentă pozitivă în comunitatea din care au făcut parte timp de două luni. Primele două săptămâni de adaptare au fost o provocare care au adus un plus valoare programului de voluntariat. Să știi să te adaptezi în timp util într-o comunitate care este diferită de comunitatea ta și să reușești în organizarea și implicarea în acțivități a fost o adevărată provocare care m-a făcut mai conștientă de acțiunile și impactul meu asupra beneficiarilor programului.

2 Asumare, curiozitate, responsabilitate Gaziantep EVSstory (3)

Programul de voluntariat a fost organizat dintr-o serie de activități bine-gândite în așa fel încât atât voluntarii cât și beneficiarii activităților au avut doar de câștigat. Pentru fiecare activitate au fost repartizați 2-3 voluntari plini de entuziasm și dedicație. De luni până vineri am fost implicată în diverse activități: de la organizarea orelor de engleză pentru adulții sirieni, turci, pakistanezi, la elaborarea ocupațiilor de meșteșugărit pentru copiii sirieni, pregătirea cluburilor de discuții, crearea campaniilor de sensibilizare a localnicilor făță de migranți, participarea în cadrul activităților de relaxare pentru copiii turci.

Acordarea primului ajutor, însușirea faptului cum să te alimentezi sănătos, să întreții o conversație în engleză într-un supermarket sau să faci un picnic pentru adolescenți, la prima vedere par niște activități banale și plictisitoare, dar fiind implicată în organizarea și implementarea lor am văzut câtă utilitate și relaxare le-a adus participanților, dar și de câtă împlinire personală am avut parte.

Iar faptul că persoanele frecventau cu regularitate activitățile organizate de mine și colegii mei m-a făcut să dezvolt mini proiecte și workshopuri complexe.

Dacă în timpul săptămânii mă îmbogățeam emoțional și educațional prin intermediul activităților și persoanelor care participau în cadrul diverselor ocupații educaționale, atunci în weekend mă îmbogățeam spiritual grație călătoriilor în orașele din Turcia cu un puternic background cultural.

2 Asumare, curiozitate, responsabilitate Gaziantep EVSstory (2)

Cu siguranță voluntariatul în Gaziantep a fost o experiență de suflet, asumată și m-a învățat să mă bucur de oameni și mai mult. Sunt recunoscătoare pentru această oportunitatea și le mulțumesc tuturor pentru contribuțiile pozitive.

Victoria Marcu, Chișinău