Gladiatori, mămăligă, pește – puțin din Maramureș

Salut! Noi suntem Malva, Johanna și Rafael, trei dintre noii voluntari T4UTH. În primul nostru week-end în România am avut șansa să vizităm Sighetul și Săpânța (două locuri din apropierea graniței cu Ucraina). Ne-am întâlnit cu Mădălina și Remus sâmbătă dimineața la birou pentru a începe excursia noastră.

Am parcurs munți minunați și am fost impresionați de o iluzie optică datorită căreia lucrurile nu coboară panta, ci urcă. Dacă nu credeți, haideți să vedeți cu ochii voștri. După ce am trecut peste dealuri și munți am ajuns în Sighet, un mic oraș în care avea loc un festival medieval – Aeternus Maramorosiensis.

Datorită festivalului, orașul era împânzit de oameni. Am putut urmări lupte cu gladiatori și cavaleri, dansuri de curte, am gustat mâncăruri tradiționale și ne-am delectat cu concertele de seară. A fost o primă șansă de a gusta mămăliga și pălinca. În timpul după amiezii am asistat la o serie de dueluri foarte realiste între gladiatori. După fiecare luptă, spectatorii puteau decide soarta învinsului. Am fost găzduiți de o familie românească foarte primitoare, care ne-a cazat în casa lor și ne-a oferit un mic dejun delicios.

În Sighet găsiți și un muzeu unde puteți afla despre efectele perioadei comuniste asupra istoriei României. Muzeul este de fapt o fostă închisoare, iar fiecare celulă ilustrează un subiect, precum viața de zi cu zi, uniforme, mișcări de rezistență, metode de tortură etc. Am fost șocați să aflăm cât de dur a fost regimul comunist în România și cât de greu au dus-o oamenii atunci. Acum e mai ușor să înțelegem procesele sociale prin care trece România.

După Sighet, duminică am vizitat Săpânța. Acest sat este faimos pentru bisericile de lemn și cimitirul său unic. Bisericile fac parte din patrimoniul mondial, iar una dintre aceste biserici este cea mai înaltă construcție de lemn din Europa. Cimitirul vesel este faimos pentru crucile colorate de pe morminte, pictate cu motive tradiționale și care descriu, într-un mod amuzant, viața și moartea persoanei care odihnește acolo.

Ultima oprire a fost la Păstrăvăria Alex, la întoarcere. Acest restaurant este localizat într-o vale superbă lângă o cascadă, unde poți servi pești aduși direct din lac.

Joahanna din Germania

Malva și Rafa din Spania