Impresii despre Turcia – Horia Marian Trandafir

Parerea mea despre Turcia se invarte in jurul ideii ca aceasta este o tara a contrastelor. De la femeile imbracate astfel incat sa nu li se mai vada decat ochii, tipic musulmane, la magazinele pline de chipsuri vestice si de Coca-Cola. Din cate inteleg eu, turcii au o problema pe care o putem vedea si in Romania si anume, o clasa de mijloc foarte slab dezvoltata, acest lucru accetuand constrastul dintre oamenii foarte bogati si cei foarte saraci.

Despre asociatia de aici pot spune aproape numai lucruri bune. Avem un program bine pus la punct, ocupandu-ne timpul astfel incat sa nu ne plictisim. Uneori cei de la asociatie ne ajuta si organizarea timpului liber, propunand anumite calatorii sau iesiri in natura. Singurul lucru care pot spune ca m-a nemultumit pe mine si pe majoritatea voluntarilor a fost ceva destul de minor, faptul ca nu ni se spune ce contine mancarea care este pregatita, unii oameni poate avand unele alergii.

Cat despre colegii voluntari, pot spune ca m-au surprins multi, atat pozitiv cat si negativ. Pozitiv in sensul ca majoritatea sunt prietenosi si open minded in privinta multor subiecte. Poti vedea opinia unor oameni din diferite colturi ale Europei si acestea te pot surpinde. Negativ, in sensul ca, o parte dintre ei nu s-au integrat foarte bine, lucru care ma suprinde, deoarece eu ma asteptam ca acest lucru sa mi se intample mai degraba mie, fiind pentru prima data singur in strainatate.

Despre oamenii turci, pot spune ca sunt foarte ospitalieri si foarte patrioti. Cat am calatorit cu autostopul am intalnit numai oameni draguti, care, in afara de faptul ca ne-au luat cu masina, ne-au oferit mancare, apa, idei despre situatia din Turcia si chiar bani. Insa, odata ce eram priviti ca turisti, situatia se schimba radical. Spre exemplu, pe muntele Nemrut, fiind zona turistica, toata lumea dorea bani de la tine.

In concluzie, experienta mea din Turcia, de pana acum este una pozitiva, deoarece plusurile sunt mai multe decat minusurile, insa, am vrut sa fac o analiza lucida si sa fiu corect. 🙂

Horia Marian Trandafir
voluntar EVS în Turcia