Întâlnirea foștilor voluntari SEV 2015

Crezi că există viață după SEV? Luna trecută, între 15 și 18 ianuarie, la Bușteni,  ANPCDEFP (Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale) a organizat întâlnirea anuală a tuturor voluntarilor români care au încheiat activități în cadrul proiectelor de tip EVS în anul 2015. Obiectivele acestei întâlniri sunt legate de faptul că Agenția Națională poate primi feedback cu privire la proiectele SEV din anul 2015, aspecte practice și detalii despre promotori, precum și impresiile foștilor voluntari. Se analizează rezultatele de învățare generate în timpul stagiilor de voluntariat și participanților li se prezintă oportunități viitoare și posibilitatea de a candida cu noi proiecte.

Team for Youth Association a fost reprezentată de 8 tineri care continuă să ducă mai departe spiritul voluntariatului. Acestea sunt câteva dintre părerile lor legate de această întâlnire:

Sorin Berbecar, ex-voluntar în Polonia, Bystrzyca Klodzka:

Întâlnirea ”ExEVS” a fost foarte relaxată. Mi-a trebuit mai bine de o jumatate de zi să realizez că e doar o întâlnire si nu un training. Apoi m-am relaxat… (Deși eu voiam training, ca mie îmi plac training-urile)
De asemenea pregătesc (e mult spus pregătesc) un articol larg și amplu despre experiența EVS pe care îl voi da și celor de la ANPCDEFP și pe care intenționez să îl distribui la o scara cât mai largă, un articol care să urmeze întregul ciclu de formare EVS.

[image src=”http://www.t4uth.ro/wp-content/uploads/2016/02/image3-2.jpg”]

Cristina Ciobanu, ex-voluntar în Polonia, Domaszkow:

Întâlnirea cu foștii voluntari EVS a fost una care m-a readus la viața după mai multe luni de când mi-am terminat proiectul. Am trăit prin ochii lor și experiența trăită de mine. Cuvântul care m-a definit la această întâlnire a fost: ”înțeleasă”. M-am simțit înțeleasă în sfârșit după multă vreme de când am tot povestit în jurul meu ce am trăit în Polonia și parcă nimeni nu a înțeles. Din păcate prietenii care nu au făcut un EVS nu înțeleg și m-am simțit puțin trista.

Am întâlnit persoane geniale, cu gânduri și idei diverse. Am legat relații noi si ne-am împrietenit. Am format o rețea de prieteni, foști voluntari cu care am stabilit sa ne re-întâlnim curând. Cel mai probabil cu unii dintre ei voi colabora pe anumite planuri la un moment dat. Am plecat dela întâlnire fără nici o așteptare și m-am întors cu o dorință de muncă extraordinară. Facilitatorii, împreună cu colegii din grupă, m-au motivat. După aceste 2 zile pot să spun că am primit un impuls, mi-am organizat lucrurile și mi-am stabilit noile priorități. Cred ca întâlnirea de la Bușteni m-a făcut să îmi doresc din nou să fac parte din programe Erasmus, schimburi de oameni și idei.

Apreciez și mai mult organizația de trimitere și cred că ar trebui să faceți și voi o întâlnire a foștilor voluntari trimiți de Team. Propun un proiect prin care sa facilitați întâlnirea foștilor cu viitorii voluntari, precum și cu cei găzduiți acum în Baia Mare.

[image src=”http://www.t4uth.ro/wp-content/uploads/2016/02/image1.jpg”]

Ana Iscu, ex-voluntar în Polonia, Domaszkow:

După experiența minunata din Polonia, am avut oportunitatea de a întâlni și alți voluntari romani

SEV. Intr-un timp foarte scurt, am reușit să trec prin toate acele momentele valoroase petrecute departe de casa și să le împărtășesc cu mare drag celorlalți voluntari. Momentul preferat a fost atunci când fiecare a început să-și spună povestea și o sala de 50 de oameni tolăniți pe covor ascultau interesați.

Experiențele au fost diverse: de la învățatul copiilor din Malawi colinde romanești “Domn Domn sa-nalțăm” si ”Hora României”, gătitul mămăligii cu sarmale pentru indigenii brazilieni pană la “luptele” cu vikingi în Finlanda.

[image src=”http://www.t4uth.ro/wp-content/uploads/2016/02/image5.jpg”]

Cristina Restea, ex-voluntar în Brazilia, Guarapuava:

A fost superb! Am cunoscut oameni minunați și am redobândit entuziasmul care îl aveam în timpul și chiar după EVS. 🙂 Am să îmi scriu povestea EVS și am să v-o trimit și vouă, la office, și celor de la Agenția Națională. Am să fac un video reprezentativ al proiectului! Toate astea, după ce mă întorc în Arad, toate luate pe rând. Promit!

Andrei Pripasu, ex-voluntar în Estonia, Tartu:

Întâlnirea a fost așa și-așa pentru mine. M-am bucurat ca am mai scapăt de rutina de la jobul pe care îl am acum și că am întâlnit câțiva oameni cu care aș vrea să mai am de-a face. Poate sunt eu mai mofturos, dar mi-ar fi plăcut ca întâlnirea să fie într-un loc mai puțin turistic.

The beginning of what? Hmm… Cred că proiectul meu de voluntariat m-a făcut să mi se para și mai aiurea ideile pe care majoritatea oamenilor le au despre ce înseamnă “să te realizezi în viață”. Acum ca mi-am amintit de perioada în care am fost în Estonia mi s-a făcut un pic de… dor de ducă. Chiar!

[image src=”http://www.t4uth.ro/wp-content/uploads/2016/02/image3.jpg”]

Marius Gîdileanu, ex-voluntar în Spania, Alcobendas:

În primul rând țin sa-ți mulțumesc pentru că mi-ai spus de întâlnirea aceasta și pentru că ne-ai încurajat să mergem! Mie mi-a plăcut extraordinar de mult, din toate punctele de vedere: locație, cazare, condiții, discuții, etc. Cel mai mult mi-a plăcut, însa, faptul ca am întâlnit o grămadă de oameni minunați acolo! Zeci de oameni pe care nu i-am mai văzut până atunci, dar în (doar) 48 de ore am descoperit ca avem atât de multe în comun și ne-a venit foarte greu să ne despărțim la gara. Vorba lor, întâlnirea aceasta e doar un început, cu siguranță ne vom mai întâlnii.

Toata adunarea aceasta parca mi-a trezit din nou dorul de duca și de cunoscut oameni și experimentat aventuri, dor ce s-a domolit mult după revenirea din EVS. Ca sugestie s-a discutat ideea ca aceasta întâlnire să se desfășoare bianual, astfel încât cei care se întorc din EVS în prima jumătate a anului sa aibă întâlnirea în vara, iar ceilalți în iarna.

[image src=”http://www.t4uth.ro/wp-content/uploads/2016/02/image1-2.jpg”]