L’Arche – locul potrivit pentru dezvoltare personală

Numele meu este Costina Bănescu, am 30 de ani şi am fost acceptată să lucrez ca voluntară pentru L’Arche Bruxelles.

De când am ajuns la Bruxelles, oamenii din comunitatea L’Arche m-au întâmpinat cu bucurie şi dragoste necondiționată. Împreună cu alţi 5 voluntari, alcătuim o echipă responsabilă pentru sprijinirea celor 7 persoane cu dizabilități intelectuale care locuiesc în casa denumită ”La Branche”.

Oamenii cu dizabilități intelectuale sunt iubitori și își exprimă sentimentele direct sau prin emoții. În comunitatea L’Arche, ei sunt tratați cu respect şi considerație. Comunitatea L’Arche din orașul Bruxelles cuprinde 4 case (La Branche, La Ruche, Cana şi Le Toit) şi un centru de zi (Le Grain). În cadrul centrului, persoanele cu dizabilități intelectuale lucrează de luni până vineri, câte 7 ore pe zi. Activitățile centrului de zi cuprindː desen, terapie prin muzică şi dans, croitorie, grădinărit şi bucătărie, iar fiecare persoană cu dizabilități își alege activitatea preferată.

În casa La Branche este o atmosferă liniștită. Programul unei dimineți obișnuite cuprinde trezirea beneficiarilor și servirea micului dejun împreună. După ce aceștia pleacă spre centrul de zi, voluntarii au grijă de treburile gospodărești. La întoarcerea persoanelor de la centru, în jurul orei 16, se servește gustarea și după aceea, voluntarii încep să pregătească cina, însoțiți de persoanele cu dizabilități. Programul zilei se încheie în jurul orei 21, când fiecare se retrage în camera sa.

Activitatea mea se va încheia la finalul lunii august, după numai 2 luni de zile. Această experiență este foarte importantă pentru evoluția mea personală și consider că este o schimbare în bine pentru oricine.

Încă de la începutul activității de voluntariat la L’Arche m-am gândit la posibilitatea extinderii  acestei organizații și în România și cred că împreună cu o echipă susținătoare și cu experiență, se poate realiza un proiect care să ajute oamenii cu dizabilități intelectuale din țara noastră.

Salutări de la Bruxelles!

30 Banescu Cristina Belgia