Multă energie, mişcare, cunoaştere. Pe scurt asta se întâmplă aici – Jesica Baciu

Jesica Baciu este voluntara noastră în Polonia găzduită de partenerii noștri de la asociația Europejskie Forum Mlodziezy. A ajuns in orășelul Dlugopole Gorne în 7 Aprilie 2014. La mijlocul proiectului, a dorit să ne împărtășească experiența ei ca voluntar SEV.

Am ajuns în Długopole Górne la începutul lunii aprilie, pentru un stagiu de Evs de 3 luni. Ce îmi doream de la acest proiect era să îmi ofere şansa de a învăţa (aprofunda) să lucrez cu copiii, să gestionez un plan de activităţi şi să fiu într-un mediu relaxant şi inventiv.

Totul s-a dovedit a fi mult mai plin de viaţă şi mai intens decât mă aşteptam, grupele de copii care vin la Euroweek sunt minunate, ceilalţi voluntari cu care lucrez sunt foarte dedicaţi şi creativi. Multă energie, mişcare, cunoaştere, dezvoltare, dezinhibare, prieteni noi, pe scurt asta se întâmplă aici. Cei din organizaţie sunt foarte primitori, se străduiesc să ne pună la dispoziţie toate condiţiile, să ne ajute cu informaţii, cu recomandări, avem posibilitatea de a merge în excursii cu copiii, la munte sau în oraşele din apropiere,  Kłodzko sau Polanica, oraşe minunate.  Pentru mine e o încântare, mă simt şi eu în tabară împreună cu elevii. Relaţia cu mentorul e foarte bună, problemele se dicută deschis şi fără tensionari şi se rezolvă de fiecare dată.

Pe lângă astea, în timpul liber călătoresc. Din punct de vedere al preţului, transportul în Polonia e un vis, Polskibus face minuni. Incă o veste bună e că Praga se află la 3 ore distanţă cu trenul iar Berlin la 4 ore cu autocarul. Perfect pentru un weekend prelungit, plin de soare şi culoare. În continuare urmează o vizită de câteva zile la o scoală dintr-un alt oraş, pe care abia o aştept. Încă o ocazie de a călători, de a învăţa, şi de a descoperi noi prieteni și de a te descoperi pe sine.

Viitorilor voluntari le recomand să îşi aducă haine călduroase cu ei şi să vină cu inima deschisă. E un proces de descoperire şi de învăţare care nu trebuie ratat.