O nouă viață! – Gânduri din Mexic

Georgiana R. are 23 de ani și este din Suceava. A avut curajul și prezența de spirit să facă voluntariat în Mexic. În proiectul ei, intitulat ”World Wise Web”, are sarcina să promoveze valorile Europene și să coordoneze o parte din activitățile implementate de ONG-ul ei gazdă – Asociația Siijuve. Pe lângă asta învață despre cultura Mexicană, organizează și implementează proiecte locale și călătorește foarte mult. Aflată puțin peste jumătatea stagiului ei de voluntariat, ne-a împărtășit impresiile ei despre traiul într-o țară atât de îndepărtată. Despre gusturile, zâmbetele și familiile din Mexic, cu Georgiana voluntar SEV pe termen lung.

¡Hola a todos! Sau, mai bine zis, pe graiul românesc: ¨Salutări tuturor!

Mă numesc Georgiana și de câțiva ani visul meu era (și încă este) să vizitez întreaga America Latină. De la bun început eram sigură că voi face asta, doar că eu credeam că se va întâmpla când voi avea în jur de 26 de ani și ceva mulți bani strânși pentru visul meu. Dar cum de viața este foarte imprevizibilă și plină de surprize, uite că am fost acceptată pentru un proiect de voluntariat internațional în MEXIC! Am fost foarte  fericită când am aflat asta. Adică o parte a visului meu va  deveni realitate și voi pleca în America Latină! Yeeeey!!!!

Am luat avionul, am zburat 16 ore și uite-mă ajunsă în Mexic. Primul lucru ce mi-a atras atenția (și ce îmi place cel mai mult) e că aici se ascultă muzică peste tot. E imposibil să mergi 5 minute și să nu auzi muzică. Iar melodiile sunt mereu vesele, oamenii sunt calmi și veseli, în general. Asta mi s-a părut – wow! Iubesc muzica latină! Și desigur că m-am apucat de cursuri de dans.

Inițial știam că voi lucra într-un centru de sprijin educațional pentru copii, dar cum viața e mereu imprevizibilă și îți oferă surprize peste surprize, mi s-a oferit posibilitatea de a lucra la birou. Șansa de a avea propriul meu birou și propriile mele proiecte. Am câțiva ani de experiență în lucrul cu copiii, mi-am zis că ar trebui să încerc ceva nou, să văd cum e să lucrezi la birou. Și uite că acum, după 7 luni, sunt foarte fericită de alegerea făcută. Voluntariatul meu constă în mult Excel, Ppt, grafice, documente, dosare și hârtii peste hârtii. Dar îmi place ceea ce fac la nebunie! Vreau să urmez o cariera pe domeniul în care fac voluntariat! Dacă acum un an m-ai fi întrebat dacă îmi doresc o muncă la birou, răspunsul meu ar fi fost un NU categoric, dar știți vorba aia ¨niciodată să nu spui niciodată¨.

Am noroc pentru că stau în gazdă cu o familie. Familiile mexicane sunt diferite de familiile românești. Aici sunt foarte uniți, aproape lunar se fac reuniuni în care se adună neamul întreg. Familiile sunt de tip ierarhic, trebuie să asculți de cei mai în vârstă, să îi respecți. Iar mâncarea este foarte importantă, se mănâncă foarte mult iar dacă nu mănânci cât ți se dă înseamnă lipsă de respect. Mă înțeleg foarte bine cu familia ce mă găzduiește. M-au învățat să gătesc! Poate suna banal, dar bucătăria mexicană este foarte diferită de cea românească. M-au învățat foarte multe lucruri despre cultura și istoria lor. Le sunt foarte recunoscătoare.

Mexicul are problemele sale, dar e o țară foarte frumoasă, cu oameni prietenoși, veseli. Atât cât am avut ocazia, l-am vizitat. Eu credeam că piramidele sunt foarte importante doar în istoria Egiptului, dar se pare că nu este așa. Mexicul este plin de piramide, iar importanța lor istorică este foarte mare.  Am vizitat vreo 8 piramide/situri arheologice. Încă există (foarte bine conservate) orașe întregi de piramide. Acest lucru m-a impresionat foarte mult. Mexicul pune foarte mult accent pe istoria și pe cultura țării. Acest lucru m-a făcut să reflectez și să pun și eu un accent pe istoria și cultura românească. Totodată această țară are niște plaje superbe.

Un alt loc ce îmi place foarte mult este piața. Să merg într-o piață, să văd toate acele lucruri, să văd oamenii și să îi ascult, să miros totul este cu adevărat impresionant. Piețele sunt precum niște mici comunități în care toți se ajută și colaborează. Vrei mâncare adevărată mexicană? Vrei să mănânci fructe proaspete și delicioase ? Vrei să cunoști adevărul despre cum este viața în Mexic? Atunci du-te într-o piață și vei fi surprins de cât de multe lucruri vei descoperi.

”Dacă întrebi un mexican dacă mâncarea este picantă iar el îți zice că nu, atunci poți fi sigur că mâncarea e picantă normal. Daca îți zice că e puțin picantă, atunci e picantă bine. Iar zică răspunsul e că mâncarea e picantă înseamnă că mâncarea este extrem de picantă.”

Mituri false și adevăruri despre Mexic pe care le-am descoperit:

  1. Mexicul este o țară foarte călduroasă tot timpul anului. Mexicul este foarte mare, aproape cât toată Europa. În nord există iarnă cu tot cu ger și zăpadă. Nu este o iarnă atât de rece ca la noi, dar există. În centru  temperatura minimă poate ajunge și la 4 grade pe timp de noapte. În sud mai mereu este cald, 18 grade însemnând foarte frig.
  2. Mexicul este țara petrecerilor. Da, mexicanii petrec mai mereu. Este nevoie de un motiv pentru a avea o petrecere? Desigur că nu. Dacă vei întreba pe cineva care e motivul acestei petreceri îți va zice ¨Pentru ca așa am avut chef.¨
  3. Gastronomia mexicană este foarte picantă. Da, mexicanii mănâncă foarte multă mâncare picantă. În general mâncarea propriu zisă nu e picantă sau e puțin picantă. În schimb sosurile pe care le folosesc sunt foarte picante.  Pe lângă faptul că se mănâncă picant, gastronomia include și multe prăjeli și grăsimi.  Mexicul ocupă locul 1 în lume privind numărul mare al persoanelor obeze. Cu toate astea, mâncarea mexicană este delicioasă.
  4. Toți mexicanii sunt închiși la ten și sunt scunzi. În nord găsești persoane înalte și până la aproape 2 metrii având tenul deschis. Cu cât înaintezi spre sud, mexicanii sunt tot mai scunzi și mai închiși la ten. Înălțimea medie e de aproximativ 1,70 m.

Drept încheiere, vă îndrum pe toți să faceți voluntariat. Încercați să vă ajutați aproapele, încercați să vă depășiți limitele ! În primul rând, voluntariatul înseamnă interacțiune, mișcare, dinamism. Ieși dintr-o cochilie și cunoști lumea, ajungi să colaborezi cu diferite tipuri de persoane și până să-ți dai seama că faci asta, ești deja foarte atașat de activitățile pe care le faci. Din punct de vedere personal, te ajută să te dezvolți foarte mult! Nici un vă puteți închipui cât de mult! Din punct de vedere profesional, voluntariatul te ajută să închegi niște relații, să cunoști persoane din diferite colțuri ale țării (sau lumii) care îți vor deveni prieteni si care te vor sprijini atunci când vei avea nevoie. Voluntariatul te ajută să-ți găsești un loc de muncă. Nu e totuna când te duci la un angajator cu o lista de lucruri pe care le-ai făcut în facultate alături de niște rezultate academice foarte bune sau când mergi doar cu mediile si cunoștințele teoretice. Iar dacă aveți șansa de a face voluntariat într-o altă țară, nu mai stați pe gânduri, doar faceți-vă bagajul și duceți-vă. Niciodată nu știți ce vă poate oferii viitorul.

Pentru a citi mai multe despre experiențele voluntarilor incluși în proiectul ”World Wise Web” găsești AICI testimonialele lor (în limba engleză).