Povești din voluntariat: Planeta Copiilor

Salut suntem Ionela, Gabriela, Denisa și Daniel și timp de două săptămâni am pregătit și implementat activități cu copii și adolescenții din comunitatea de pe Craica. Sprijiniți de voluntarii internaționali Matteo și Cristina din cadrul proiectului ESCpert și de profesorul nostru dnu. Magyarosi, am creat câteva activități menite să aducă un zâmbet celor mai puțin norocoși ca noi. De asemenea am dorit să sprijinim activitățile pe care le implementau cei de la Fraternitatea Somaschi cu comunitățile vulnerabile.

”Activitățile pe care le aveam pregătite pentru copii au durat mult mai mult odată ce am început să le implementăm așa că ne-am adaptat pe moment și am regândit lucrurile la fața locului. Am dorit nu doar să ne jucăm cu copii, dar ca aceștia să învețe de la noi atitudini și comportamente sănătoase. ”

Ionela

”Am făcut un plan de acțiune. Echipa noastră a dorit să ajute în special copii săraci, pe lângă care de multe ori trecem. Ne-am pus în locul lor și nepăsarea multor adulți ne-a făcut să ne pregătim activitățile înspre sprijinirea copiilor în a socializa.”

Gabriela

”Am dorit să facem voluntariat deoarece mi-am dat seama că de multe ori după masă nu facem nimica. Odată cu terminarea orelor și temelor suntem liberi și ne folosim timpul destul de necorespunzător. Am vrut să îi ajutăm pe acești copii dar și să strângem haine, jucării, cărți pentru ei. Încă nu am apucat să facem tot ceea ce ne-am dorit cu acești copilași.”

Ionela

”Ei fiind copii din familii defavorizate de multe ori dezorganizate – am vrut să vorbim altfel cu ei decât sunt obișnuiți. Am observat că lumea în general îi tratează urât pe acești copii: ei sunt deseori murdari și îmbrăcat necorespunzător așa că lumea le aruncă cuvinte de ocară, îi lovește, vorbește urât la adresa lor, se ferește de ei sau îi ignoră. Noi am dorit să fim o influență bună asupra lor. Am văzut că au început să ne asculte. În prima zi a fost haos total dar încet-încet din haos s-a creat ordine. Am început să comunicam mult mai civilizat și să ne respectăm unii pe alții.”

Denisa

”Am vrut la început sa experimentăm și să facem activitățile săptămânal. Însă a fost foarte greu să ne adunăm mereu (toți cei 6 voluntari). Ne propunem să continuăm aceste activități o data pe luna, în formatul actual.”

Daniel

În mare parte știam care sunt nevoile lor – dar doar când i-am cunoscut am aflat care sunt acestea. Câțiva dintre voluntari locuim în zona Hotvon. Așa că ne-am mai întâlnit în afara centrului. Știam că mulți nu frecventează scoală, am aflat ca asociația Somaschi le oferă a doua șansa. Si ne-am hotărât să sprijinim acțiunile asociației prin conceperea unor activități cu copii.”

Gabriela

”Am făcut un joc despre Manele – a fost foarte interesant. Am reușit să îi facem  pe copii să lucreze în echipă utilizând versurile din piesele lor preferate. A fost inovativ, și am reușit să le captăm atenția. De asemenea am vorbit cu cei de la Somaschi și am aflat ce se petrece in spatele unei organizații de caritate: multe ore de voluntariat, situații noi, reticență din partea beneficiarilor și autorităților, rezultate puține, sprijin constant.”

Denisa

Grupul nostru a mai lucrat împreună în acțiuni de igienizare a spațiilor verzi, la restaurante, voluntariatul in folosul comunității. Dar niciodată atât de organizat. Am învățat să ascultăm necesitățile copiilor, să ii atragem spre activități. Să avem răbdare. Să ne pregătim activitățile și cu un plan B. Să colaborăm cu voluntari internaționali și să ne punem cunoștințele în folosul comunității noastre. Au fost 40 de copii și la început ne-a fost destul de greu însă lucrurile s-au așezat.