- 6 June 2022
- Posted by: Team for Youth Association
- Category: Volunteering Stories
Bună! Mă numesc Andrea, am 22 de ani și realizez programul European Solidarity Corps (ESC) la Asociația Hors Pistes în Marseille, Franța. ESC este un program de voluntariat finanțat de Uniunea Europeană pentru tineri între 18 și 30 de ani unde participanții își pot alege să lucreze într-un proiect la o asociație în altă țară timp de maxim un an. Totul este gratuit (cazare, transport etc.) și se primește și o indemnizație lunară pentru nevoile de bază, care diferă de la o țară la alta.
Mi-am dorit să fac o misiune ESC încă din 2017 când am participat la o tabăra tematică în Predeal unde am cunoscut foști participanți ce mi-au trezit apetitul pentru acest program. Între timp, m-am împrietenit în Brașov, orașul meu natal, cu voluntari ESC din Germania, Franța, sau Lituania care își realizau proiectul la Centrul Mirakolix. Cu ei am participat atât la activități educaționale și creative pentru comunitatea locală, cât și la propriul festival creat de ei în Întorsura Buzăului. Trecând câțiva ani în care mi-am terminat liceul și facultatea, timp în care am fost implicată în activități de voluntariat atât la nivel local, cât și național și internațional, venise momentul să plec și eu în propriul ESC. Colega mea de facultate, Amalia, îmi povestise de Asociația Hors Pistes unde și-a făcut misiunea de voluntariat timp de doi ani, dar și despre spiritul revoluționar și sistemul social prolific din Franța ce mi-au stârnit interesul. În mai 2021 am participat la voluntariatul de grup co-organizat de ea, “Vol’In Green”, în zona de sud a Franței, unde am grădinărit în munții Alpi, am locuit și reabilitat un monument istoric pe o insulă lângă Cannes, și am creat o familie cu 30 de oameni din țări diferite timp de o lună. Văzând modul de lucru și “filosofia” asociației mai îndeaproape trăind-o eu însămi, mă hotărâsem că voi aplica la ESC în cadrul asociației începând din toamnă. Am avut interviul cu coordonatoarea de departament chiar la evenimentul final din proiect, unde am realizat un spectacol ce a însumat toată experiența noastră lunară împreună.
În septembrie 2021 am ajuns, deci, în Marseille unde sunt voluntară pe departamentul de schimburi de tineri și traininguri. Asociația Hors Pistes se ocupă cu educația non-formală, mobilitatea internațională și combaterea discriminării. Echipa este formată din zece salariați și cinci voluntari, iar doi dintre colegii mei sunt chiar foști participanți la “Vol’In Green”, astfel că mai mare mi-a fost bucuria să aflu că voi petrece anul împreună cu ei. Activitățile asociației sunt împărțite între coordonarea misiunilor regionale de voluntariat, trimiterea voluntarilor în misiuni ESC în alte țări, departamentul meu care coordonează experiențe mai scurte de mobilitate internațională (schimburi de tineri și traininguri), dar și activități pentru comunitatea locală, cum ar fi cursuri gratuite de limba engleză animate de voluntari sau diverse proiecte personale ale colegilor, precum cursuri de yoga sau expoziții de artă.
Asociația este un exemplu de mod de lucru și cultură organizațională, unde angajații sunt prieteni și lucrează împreună de aproape zece ani, fiind niște oameni luminoși și deschiși să te ajute când ai nevoie. Am întâlnit un mediu de lucru relaxat, cu pauze de masă de o oră jumătate în care lumea doarme pe canapele și nu se vorbește despre muncă în afara orelor de lucru. În prima mea săptămâna introductivă ni s-a spus să nu ne fie frică să greșim și să încercăm lucruri noi, să experimentăm pentru că acesta este timpul nostru de descoperire, să profităm de experiență și să comunicăm despre dificultățile noastre. Spre exemplu, Marseille este un oraș mai dificil față de ce am experimentat până acum din cauza hărțuirii stradale și violenței, iar asociația a organizat cursuri de apărare pentru femeile din echipă și întâlniri pentru a discuta despre acestea. Pe cât de mult se poate, lumea de aici este reactivă și încearcă să ajute, în așa fel încât experiența voluntarilor să fie cât mai plăcută. Pe lângă acestea, am avut norocul să am niște colegi și prieteni excepționali, întâlnind o mentalitate pozitivă și motivațională care te molipsește. Oamenii din jurul meu sunt proactivi, empatici și înglobează acel spirit revoluționar de care mi-a spus Amalia. Împreună mergem la diverse activități politice, de stânga, feministe, pentru comunitatea LGBTQ+ sau pur și simplu la petreceri sau evenimente organizate de noi.
Despre Marseille pot spune că poate fi “not everyone’s cup of tea”, dar pentru mine “it got under my skin” rând pe rând. În prima parte a voluntariatului meu, una din dificultățile mele a fost orașul, precum poate fi dezorganizat și unsafe, însă în spatele său ascunde atât o cultură bogată de oameni din toate colțurile lumii, obiceiuri și mentalități diferite, cât și o solidaritate generală între acestea. Poate fi un oraș dificil, dar împreună cu instrumentele oferite de asociație, prieteni sau odată cu trecerea timpului, am reușit să mă adaptez și chiar să mă bucur de frumusețea sa. Este un oraș plin și ofertant, fie din punct de vedere al comunităților underground culturale sau politice, cât și din punct de vedere natural, cu munți și mare la doi pași.
Relația mea cu Marseille-ul a fost în valuri, însă pot spune că am reușit să “ride the wave” până în acest punct, iar acum să mă bucur de el cât de mult se poate.
Referitor la limba franceză sau alte dificultăți la care unii posibili voluntari se pot gândi, și ce-mi mai place la acest program este faptul că nu trebuie să ai experiență înainte să vii aici, ci motivație. Acesta a fost chiar unul din lucrurile pe care le-am vorbit cu tutora mea din program, și anume că acest cadru este diferit față de lumea cu care suntem obișnuiți, care poate fi una formală cu dosare, CV-uri și stres. Aici se abordează o mentalitate cât de mult posibil anti-capitalistă, concentrată pe comunitate și bunăstare, astfel că lumii de aici nu îi pasă de câte diplome ai sau la câte conferințe ai fost, atâta timp cât ești o persoană deschisă să participe în viața de aici, cu toate fațetele sale. Și una care te primește cu brațele deschise.
Pentru oricine vrea să afle mai multe despre experiența mea sau voluntariat ESC în general, sunt fericită să vă răspund la întrebări și să vă încurajez să aplicați. Poate veți întâlni o experiență care poate fi debordantă la început, dar se dovedește să fie ceea ce aveați nevoie defapt. Iar pentru mine cu siguranță așa a fost și mă bucur că I finally rode the wave.
Andrea is part of the ”La BouillabESC” project, co-funded by the European Commision through the international #EuropeanSolidarityCorps program. The content of this testimonial and the information presented here do not reflect the official opinion of the European Union. The responsibility for the information and views expressed in the article rests entirely with the author.