Volunteering Stories: Ce facem cu DoIt? – by Nora, Alex, Bogdan si Mara

I-am intrebat pe voluntarii locali cum se descurcă cu activitățile în perioada pandemiei. Aceștia sunt tineri din Baia Mare care au activități regulate cu cei 4 voluntari internaționali din proiectul ESC: DoIt!

Ce facem noi cu DOIT in pandemie?

Nora:

In aceasta perioada de distanțare socială, am încercat sa mă alătur mai multor activități, atât in mediul online, cât și sa găsesc activități zilnice care sa mă ajute sa fac din timpul liber unul de calitate. Astfel, intr-o zi am dat de o postare in care se căutau oameni dornici sa participe la ore de germana online susținute de voluntarii. Din dorința de a invata o noua limba straina, m-am alăturat cursului. Voluntarii sunt niște oameni minunați, implicați  și dornici sa răspundă la orice întrebare. Cursul se desfășoară in fiecare miercuri, timp de o ora, intr-o atmosfera lejera și prietenoasa, cu posibilitatea de a pune intrebari. Voluntarii te pun sa răspunzi chiar tu la întrebările adresate, chiar dacă nu ești sigur de corectitudinea răspunsului tău. Pana acum am invatat sa citesc, sa mă prezint, sa număr, lucrurile de baza și câteva verbe. Voluntarii sunt interesați in buna desfășurare a orei, mereu cerându-ne sugestii pentru a îi îmbunătăți calitatea.

Acum am început sa citesc scurte textulețe, sa ascult muzica și sa urmăresc filme in germana pentru a mă ajuta sa îmi însușesc cât mai multe cuvinte și expresii noi din această limba.

Alexandra:

În această perioadă sensibilă, este necesar să înțelegem importanța respectării izolării la domiciliu. Astfel, prin intermediul platformelor online (Zoom, Skype, Facebook Messenger) am reușit să interacționez cu voluntarii DOIT Lison și Noélie, participând la cursurile de franceză, nivel începător, organizate de acestea. Cu ajutorul lor am realizat că putem să învățăm lucruri noi, într-un mod interactiv, în timp ce stăm acasă și ne protejăm atât pe noi cât și pe cei din jurul nostru. În momentul actual îmi petrec timpul pregătindu-mă pentru examenul de bacalaureat și admiterea la facultate. De asemenea, petrec timp cu familia mea, citesc, mă joc cu animalele de companie și mă uit la seriale polițiste.

Bogdan:

As dori sa spun ca a fost o experienta minunata si distractiva. Din prima zi am reusit sa ma inteleg de minune cu voluntarii de la DOIT. Dupa City Hunt, activitatea de inceput, am reusit sa discut foarte multe cu acesti voluntari si am ramas prieteni.

Din pacate, nu am avut activitati saptamanale decat cu Noélie, insa, au fost niste activitati extraordinar de distractive, unde am invatat multe chestii despre care nu stiam pana acum, de exemplu:
Multe cuvinte des folosite in romana, sunt asemanatoare, daca nu chiar exact la fel ca in romana. De asemena am invatat cum este sa fi profesor, care sincer sa fiu, nu e cea ma usoara treaba. Mi-au schimbat complet parerea despre profesorii nostrii, si sincer, chiar mi-ar mai placea sa fiu profesor.
Din cauza carantinei si virusului COVID-19, am reusit sa tin legatura (dupa activitatile de la birou) doar cu Noélie, asa ca am trecut de la modul de invatare Face-To-Face, la metoda actuala de invatare prin apeluri online.

Dupa plecarea lui Noélie, parca simt ca am mult mai mult timp liber, care nu prea am cu ce sa-l umplu, deoarece… nu realizasem nici odata ca petreceam atata timp online cautand materiale de predare. Asa ca acum, majoritatea timpului meu este petrecut cu orele online de la liceu, proiecte personale, si daca apare ocazia, cu proiecte legate de voluntariat.

Mara:

Datorită împrejurărilor, n-am reușit sa cunosc foarte bine noii voluntari. Dar, fiind profesoara lor de română, trebuia sa găsesc o modalitate prin a interacționa cu ei. Așa că, am mutat orele de română pe Skype. Am învățat și eu câteva lucruri noi de la ei, așa cum ei au învățat câteva lucruri esențiale ale limbii române, de la mine. Abia aștept sa treacă această perioadă, ca să-mi pot ține orele normal.
În afară de lecțiile pe care le predau pe Skype, îmi ocup timpul și cu școala online, petrec mult timp cu familia și animalul meu de companie, dar îmi găsesc timp și să citesc o carte și sa ma relaxez cu un puzzle.

Proiectul ”Develop Organize IniTiate” este finanțat de Comisia Europeană prin programul Corpul European de Solidaritate. Sperăm ca situația să se îmbunătățească în curând și să ne putem relua activitățile inițiale. Mulțumim voluntarilor (atât cei internaționali cât și cei băimăreni) pentru implicare și susținere în această perioadă specială!