- 16 October 2019
- Posted by: Team for Youth Association
- Category: Volunteering Stories
Numele meu este Jessica, am 25 de ani, și locuiesc în Timișoara. Până acum, am fost implicată în diverse activități de voluntariat, de la lucrul cu copii și tineri în diferite contexte, la munca de reprezentare într-o organizație studențească sau organizare de diverse evenimente. Momentan, sunt voluntară pentru două luni în Minsk, Belarus, în organizația Office for Initiative Promotion, în cadrul proiectului Citizens of the World.
Activitățile de aici sunt variate: de la predarea limbii engleze și a limbii române, la promovarea țării mele, a voluntariatului și Erasmus+ în cadrul diverselor evenimente, la vizite de studiu în diferite comunități, participarea la conferințe, workshop-uri, și organizarea de proiecte pentru tineri.
Dar dincolo de activitățile zilnice, EVS-ul în Belarus reprezintă pentru mine, mai ales, un timp dedicat verbului a înțelege. A înțelege problemele persoanelor cu dizabilități locuind într-o casă cu aceștia, a lua contact cu problemele refugiaților ajungând într-o comunitate de refugiați, a înțelege problemele comunității romani din Belarus și în același timp România mergând într-o astfel de comunitate și discutând cu oameni de acolo, a înțelege problemele copiilor din medii defavorizate, din centre de plasament sau cu diferite nevoi speciale, lucrând cu oameni care se dedică muncii cu ei.
Un astfel de proiect este o bună oportunitate și de a înțelege mai bine o țară cu care în mod normal nu suntem familiarizați: Belarusul are propria cultură, limbă, și mod (diferit) de a funcționa, cu o istorie extrem de complexă, despre care nu am auzit prea des. (Și) aici am cunoscut o mulțime de oameni care se dedică educării celorlalți în legătură cu domenii precum media literacy, zero waste, poluare, schimbări climatice, egalitate de gen, dar și eliminarea stereotipurilor și prejudecăților – oameni care se străduiesc să schimbe mentalități în comunitatățile lor, prin diferite proiecte în școli, universități, și nu numai.
În cadrul acestui proiect, am înțeles mai bine că un cetățean al lumii începe cu a fi un cetățean responsabil al comunității noastre: să indentificăm problemele locale, multe dintre care sunt prezente și la nivel global, și că trebuie să ne auto-educăm pentru a le înțelege, și a contribui, prin modul în care trăim, la ameliorarea lor.