Volunteering Stories: EVS nu e doar despre voluntariat! – de Ioana B.

Salutiiii! Eu sunt Ioana și mă bucur că am șansa de a împărtăși cu voi câteva lucruri pe care le-am învățat în nici o lună ca voluntar EVS.

Am să-ți spun povestea încă de la început. Am crescut și m-am maturizat făcând voluntariat în inima Transilvaniei, Cluj-Napoca, oraș iubit care e “acasă”, chiar și când sunt dincolo de ocean. Alături de familia minunată cu care am fost binecuvântată, ”Fundația Noi Orizonturi” a fost un tovaraș veritabil și devotat care m-a format, dar mai ales, care mi-a deschis multe porți. Așa am reușit ca de la un proiect implementat de mine și colegii mei, să aud de YiA (astăzi Erasmus+), iar apoi de EVS (astăzi ESC). Încă din liceu am adăugat EVS la “my bucket list”. Între timp am terminat facultatea și în sfarșit, uite-mă voluntar EVS!

Dacă acum ceva timp, mă gândeam ce țară să aleg pentru un EVS, în ultima vreme îmi doream ceva care să mi se potrivească, destinația fiind irelevantă. Așa am ajuns ca în aproximativ două săptămâni, să îmi pregătesc CV-ul, scrisoarea motivațională, să susțin un interviu, să plec la București pentru viză, să îmi fac bagajele, să ma bucur de Crăciun și de Anul Nou și… să îmi anunț familia că peste 2 săptămâni plec 2 luni in Minsk!

E extraordinar să te dedici unei cauze, să ajuți, să îmbunătățești sau chiar să schimbi ceva în bine, să te simți mic, dar rezultatele străduinței și stăruinței tale să fie la superlativ! Ajungi să crezi tot mai mult în ce spunea Ghandi:

“Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.”

Am pornit în aventura aceasta foarte entuziasmată și gata de a mă implica 100%! Însă aici am descoperit că voi avea mult timp liber printre activitățile promițătoare pe care urma să le am. La început nu am înțeles exact ce se întamplă. Unde erau responsabilitățile? De ce nu am ceva de făcut în fiecare zi? Care e rolul meu? Încet, încet mi-am dat seama.

EVS NU e doar despre a face voluntariat și a fi în folosul celorlalți! E mai mult de atât! EVS e pentru și despre voluntari! E menit să ajute voluntarii să se regăsească, să își descopere noi pasiuni sau să readucă la viață unele vechi. EVS ajută voluntarii să fie ei înșiși, să reflecteze asupra lor, le oferă timp celor care au nevoie, le dă șansa să își găsească un drum, să își facă un plan! EVS poate să reabiliteze viața voluntarilor! E incredibil cât de frumos poate să lucreze în oameni această oportunitate!

Abia acum am avut șansa cu adevărat să fiu profesor, speaker sau trainer, deși am știut mereu că am tragere spre aceste lucruri! Feedback-ul pozitiv din partea celor care m-au ascultat e de neprețuit! Iubesc Romania frumoasă pe care o avem și mă bucur să vorbesc și aici despre ea! Timpul care a trecut până acum m-a ajutat să conștientizez lucruri care se învârteau în mintea mea de luni de zile. Totuși, să nu crezi că întreaga situație e „lapte și miere”! Însă fiecare obstacol de care mă lovesc e pentru ca eu să îmi îmbunătățesc punctele slabe și să îmi depășesc limitele! Să nu uităm că în orice lucru rău, este și ceva bun!

Recomand cu toată convingerea această experiență oricărui tânăr! Poate e nevoie de puțin curaj pentru a fi diferit sau chiar de sfidare, dacă vrei să o numim așa, față de o cale impusă de familie sau societate, o cale pe care dacă cei mai mulți o pot urma, fii sigur, e cea ușoară!

Pentru mine urmează încă o lună în care se arată alte provocări! Sunt gata să le înfrunt, să iau tot ce e mai bun din fiecare și să mă întorc acasă o versiune vizibil mai bună a mea! Mulțumesc omului care mi-a spus de oportunitate, Team For Youth, O.I.P.!

Ioana Beșe voluntariază în asociația O.I.P. din Minsk, Belarus, pe un proiect de tip Serviciul European de Voluntariat, pe două luni. Conținutul acestui testimonial nu reflectă opinia oficială a Comisiei Europene. Responsabilitatea pentru informațiile și punctele de vedere exprimate în articol revine în întregime autorului.