Volunteering Stories: Meditații Mediteraneene (M&M) – by Amalia

Bonjour, hello, salut pentru că acum oscilez între trei limbi și uneori e confuz.

Acum vă scriu din Marseille (Franța), un oraș incredibil care mă găzduiește pentru o perioadă de aproape 6 luni de voluntariat în asociația Hors Pistes. Mai am încă pe atât și nu știu dacă asta mă sperie sau nu, în orice caz, mă bucur ca am ales un voluntariat pe termen lung.

Bun venit în lumea “asociativă” a Marseille-ului, deoarece  cultura  asociațiilor este incredibilă și super diversă. Dacă înainte pentru mine o asociație înseamna un ONG, aici o asociație poate fi orice: de la un cinema, un restaurant, un bar, un atelier de biciclete, un curs de limba franceză. Probabil e teritoriul cu un spirit civic și un sens al comunității cel mai dezvoltat din câte am experimentat până acum.

Astfel, vreau să vă prezint Hors Pistes sau a doua mea casa pentru că aici îmi petrec cel mai mult timp, iar majoritatea timpului liber e legat tot de ei. Specialitățile lor sunt: mobilitățile internaționale și dialogul intercultural. Atât în Marseille, cât și în orașele apropiate, HP coordonează o rețea de voluntari internaționali (în jur de 30, iar eu sunt unul dintre ei), care fie sunt asistenți de limbi străine în școli/ licee, fie fac parte din diferite organizații locale locale. O rețea super conectată, spre surprinderea mea (plăcută) cu voluntari și din afara Europei din Tunisia, Egipt. #noborders

O mică paranteză, pentru că locuiesc cu voluntari din Spania, Tunisia și Egipt a fost incredibil să descopăr toate influențele, conexiunile, istoriile care există datorită Mării Mediterane. Și în special delicii culinare din Nordul Africii. Deși sunt în Franța, de cele mai multe ori simt că locuiesc în fiecare colț mediteranean în funcție de oamenii care mă înconjoară.

40 Amalia Meditații Mediteraneene (2)

Mă întorc la asociația mea și acum vreau să vorbesc despre partea când interacționez cu tinerii localnici care vor sa facă voluntariat sau să participe în schimburi de tineret/ training-uri. În același timp, HP trimite foarte mulți tineri francezi în mobilități și pentru mine a fost wow să descopăr ce platformă există la nivel local pentru tineri să acceseze astfel de oportunități. Una din task-urile mele este să merg la diferite forumuri organizate în școli, instituții pentru tineri, festivaluri de tineret, etc și să promovez toate oportunitățile Erasmus+ care există. Mi se pare fascinant că la nivel local, fie Marseille, fie alte orașe exista o comunicare și o deschidere enormă pentru aceste oportunități post sistem educațional, sa zicem.

O experiență memorabilă: a fost să acompaniez un grup de tineri francezi într-un schimb de tineri în Palermo, Italia ca și youth leader, ceea ce a fost o provocare inițial, pentru că nu mă descurcam prea bine cu franceza, iar ei nu știau super multă engleză. Dar la final, am înțeles că procesul de comunicare nu stă doar în replici, ci e super complex. Deși știam puțină franceză din liceu, după ce am terminat, am întrerupt orice proces francofon și astfel am uitat aproape tot. O altă provocare vine și cu franceza, dar acum am ajuns în zona de comfort. Deși, la piață lumea încă îmi răspunde în engleză, doar după ce zic două vorbe, ei încă simt un accent de Est… Cred ca experiența limbii m-a făcut mult mai conștientă cât de importantă e continuitatea în orice și sper să dobândesc asta pe toate planurile.

Am zis ca timpul liber e legat mult de Hors Pistes, probabil asta nu e ceva foarte des întâlnit, să faci activități post muncă cu aceiași oameni și să nu te plictisești de ei. În fiecare lună organizăm un Apero (moment foarte important in viata francezilor) tematic pentru a conecta foști/ actuali voluntari sau angajați cu comunitatea locală, de două ori pe lună organizăm o cafenea lingvistică, iar ultimul proiect extern, Arte Migrante ne reunește pentru o seară în care oricine are libertatea de a împărtăși muzică, artă, poezie, etc. într-un spațiu sigur, fără discriminare și judecată.

Cred că avem nevoie de cât mai multe comunități în care să ne simțim liberi și să îmbrățișăm necunoscutul sau spontaneitatea celorlalți.

E prima dată când simt că într-un colectiv, conexiunea dintre oameni e mai presus de orice fond European să zicem și ideea de a investi timp pentru a-ți cunoaște oamenii cu care lucrezi în afara orarului e extrem de benefică pentru calitatea, creativitatea grupului. Sunt super fericită și grateful!

Cred că voi începe să scriu mai mult, pentru că am mai multe de împărtășit cu voi. 🙂

Go, go volunteering, everyone!