Volunteering Stories: Vol In Green (IV) – by Ali, Dan & Szilard

Vol in Green a fost o experiență minunată pentru mine!

Mi-am dorit să particip încă de când am auzit despre el fiindcă îmi place să petrec timp în natură și să învăț lucruri noi constant. Sunt tare fericită că am reușit să fiu acolo.

M-am bucurat mult de toate sarcinile noastre zilnice și de activitățile din cadrul proiectului. Grădinăritul, agricultura și construcțiile erau ca o excursie în copilăria mea, când obișnuiam să-mi ajut bunicii cu astfel de activități. M-am bucurat să mă conectez cu copilul meu interior în fiecare zi în cele 3 săptămâni de proiect.

În afară de asta, echipa de organizare și-a făcut treaba foarte bine. Am simțit că ne-au ascultat nevoile și au ținut cont de sugestiile noastre de îmbunătățire. Oamenii pe care i-am cunoscut pe parcursul proiectului sunt foarte tari și mă bucur că am făcut parte dintr-un grup atât de divers și interesant.

Ne-am creat o mulțime de amintiri și sunt mândră să zic că sunt un #volingreener.

Mulțumesc pentru experiență!

Proaspăt absolvent de liceu,

am decis să trec peste ceremonia de premiere, cât și peste banchetul școlar ca să mă încumet într-o nouă experiență de viață: Voluntariat în afara țării. Cele 3 săptămâni petrecute în Franța au fost un prilej inedit de creștere, reflexie și autocunoaștere. Sunt și voi fi mereu recunoscător organizatorilor pentru experiențele trăite în cadrul proiectului ecologic “Vol’in Green 2024”.

Prima săptămână am petrecut-o în Tavernes, un mică așezare rurală din sudul Franței. Flora mediteraneeană și solul roșu mi-au făcut o impresie de ținut minte, dar mai de seamă au fost activitățile: periatul măgărușilor, exploratul pădurii, hike-uri scurte, gătitul în aer liber, zecile de energizere cât și lucrul de facto cu fertilizarea și “weeding-ul” la ferma unei localnice.Ultimele 2 săptămâni, petrecute în Guillestre – oraș alpin, au fost o cu totul altă poveste. Am avut ocazia să ajutăm la organizarea de la 0 a unui festival ambulant, ridicând un cortul de circ, “manage-uind” cabluri de sunet, bătând țăruși de susținere în pământ, gătind pizza pentru participanți și într-un final, dansând până după miezul nopții alături de ceilalți voluntari și petrecăreți!

În mod evident, activitățile de mediu nu au lipsit din program. Am avut ocazia să cunoaștem 2 fermieri de calitate.

Aici, separați în echipe fiind, pe parcursul a doua zile am ridicat o seră pentru legume, am plantat roșii și basilic, am aflat de “Sfântul” Apéro, grozavă tradiție franțuzească și nu în ultimul rând ne-am distrat.

Corpul European de Solidaritate mi-a oferit o oportunitatea de neimaginat, aștept cu nerăbdare să mai particip în asemenea proiect în alt colț al continentului.
Mereu recunoscător!

I am Szilárd,

from a quiet little village in Romania at the foot of the Carpathians. After finishing university, my adventurous spirit longed to escape the boring everyday life of the small village. Since I didn’t want to start working yet, I began researching and asking around to see if anyone knew of a good opportunity where I could travel, learn new things, and make new friends. And that’s how I found this project. However, I found it a bit late, so I didn’t think I had much chance of being accepted… After a month later, they wrote to me saying that I had been accepted into the project, and I was very happy but also quite nervous. It was a three-week short volunteering program that took place in France, and I was both excited and motivated.

The first week took place in the south of France, near Marseille, and for the second part, the last two weeks of the project, we spent time close to the Alps. What mainly motivated me was that this was an opportunity to step out of my comfort zone, as I had only been to two countries outside of Romania and had never flown before, which made me very, very nervous. Also, since I am a trail runner, this was a great opportunity to run in the Alps. Nevertheless, I was committed. In the end, I was lucky because another participant was also flying from Cluj-Napoca and had experience with flying. We ended up becoming very good friends. 

My journey took place from May 22, 2024, to June 10, 2024. The project’s main goal was to empower young people to get actively involved in ecological activism and to promote a healthy and responsible lifestyle, which I absolutely loved. 

During the first week, we mainly had introductory and team-building activities that laid the foundation for our friendships over the next two weeks.  In the second half of the project, we focused on assisting locals with organizing the annual Artgricoles Festival, which included cooking and setting up structures. We also worked with local farmers on tasks such as harvesting, construction, and planting. All I can say is that it was worth everything.

I made new friends from all across Europe, learned how to set up a greenhouse, weed correctly, and work together with others for the greater good. During the breaks, I had the opportunity to indulge in my hobby and run through the surrounding mountains.

I hadn’t mentioned it before, but in the second part of the project, we stayed in a small town surrounded by towering mountains, crisscrossed by little streams, with snow still capping the peaks above our accommodation. One day, we even visited a small lake where we spent the entire day swimming, playing, and getting thoroughly sunburned! 

All in all, it was an incredible experience where I made lifelong friends and created memories that I will always look back on with a warm heart.