Evaluarea proiectului SEV pe includere

Suntem mândrii să vă informăm că pe data de 20-25 Noiembrie 2013 am luat și noi parte la seminarul internațional din cadrul proiectului ”Evaluarea proiectelor SEV pe includere”. Proiectul a fost realizat cu sprijinul Programului Tineret în Acțiune, în cadrul Acțiunii 4.3. – Formare și Rețele. Proiectul a fost co-finanțat de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură.

Seminarul a fost ținut în Polonia, orașele Bystrzyca Kłodzka, Klodzko, Długopole Górne, Długopole Zdrój și Dlugopole Dolne, iar noi am fost unul dintre participanți.

În seminar au luat parte 31 de participanți din 10 țări: Polonia, Turcia, Grecia, România, Italia, Republica Cehă, Spania, Marea Britanie, Portugalia și Letonia.

Principalul scop al proiectului a fost să evalueze proiectele de scurtă și de lungă durată dedicate tinerilor cu oportunități reduse. Prin proiectul ”Evaluarea proiectelor SEV pe includere”, nu doar că am avut șansa să schimbăm metode de lucru și să împărțim soluții, dar am putut să vorbim despre problemele apărute în timpul pregătirii și implementării diferitelor proiecte SEV. În timpul seminarului am putut evalua Programul ”Tineret în Acțiune” împreună cu schimbările sale între anii 2007 și 2013, și cum aceste schimbări ne-au afectat munca sau care a fost impactul acestora asupra tinerilor cu oportunități reduse. La Seminar am participat la următoarele activități:

  • vizită la proiecte din orășelul Bystrzyca Kłodzka (Polonia) coordonate de organizația  Europejskie Forum Młodziezy: vizite la grădinițe, Centrul social și Programul Afterschool;
  • vizită la proiecte de găzduire din orașul Klodzko (Polonia) coordonate de Europejskie Forum Młodziezy: 4 școli (Școala de Integrare, Școala Gimnazială din Klodzko, Muzeul Istoric din Klodzko);
  • vizită la proiectul Euroweek din Długopole Zdrój (Polonia) – workshopuri cu tinerii cu întâlniri ale foștilor voluntari sau mentori.

Evaluarea proiectului SEV pe includere

Am participat și la 7 workshopuri cu tematică variată,

  1. Discuții cu voluntarii și mentorii în unul din proiectele de găzduire;
  2. Probleme în timpul implementării proiectelor cu tineri cu oportunități reduse (găzduire și trimitere);
  3. Probleme (cauzele conflictelor, rezolvarea conflictelor…);
  4. Pregătirea proiectelor cu tinerii din regiuni dezavantajate (aspectele relevante);
  5. Evaluarea – procesul de învățare a tinerilor cu oportunități reduse. Metodele non-formale utilizate în procesul de învățare. Rolul mentorului și al coordonatorului în procesul de învățare;
  6. Evaluarea financiară a proiectului: căutare de sponsori, co-finanțare și acordarea de grant-uri, diseminarea proiectului;
  7. Cooperarea viitoare, ”piața” proiectelor.

 A fost o încântare să ne cunoaștem partenerii și să discutăm despre proiectele de includere în Europa, proiecte atât de importante.