Cu și despre ”Scouts Valley” – după voluntariat cu Mihai și Diana

Mihai și Diana sunt doi foști voluntari care au participat în proiectul de voluntariat internațional ”Scouts Valley” din Lituania. Ne place foarte mult de ei și ne-au entuziasmat cu întâmplările lor în valea cercetașilor, așa că ne-am gândit să îi întrebăm cum a fost. Acestea sunt răspunsurile lor, la 5 luni după finalizarea stagiului de voluntariat.
Proiectul de tip Serviciul European de Voluntariat (SEV) a fost finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus Plus. Coordonatorii proiectului au fost asociația Skautu Slenis din Ukmerge, LT.

Care au fost atribuțiile voastre de voluntar internațional în cadrul proiectului Scouts Valley?

După cum o spune și numele proiectului, am fost voluntari într-o tabără de cercetași, unde se organizau activități pentru copii de la 5 până la 16 ani. Atribuțiile noastre au fost diverse și pot să spun că am făcut cam de toate. Am gătit pentru aproape 100 de persoane, am ajutat liderii de grup în organizarea activităților pentru copii, am ajutat și supravegheat copiii (copii, cuțite, securi, foc și pădure nu sunt mereu o combinație bună). Diana a fost șoferul oficial al taberelor, transporta copiii și ceilalți voluntari din și spre tabără dar și materiale necesare pentru activități (bărci, echipamente de siguranță, arcuri, săgeți etc).

La ce vă gândiți când auziți cuvântul ”voluntar”?

Mihai: pentru mine, voluntar înseamnă să fii open-minded, cu inima deschisă și să faci ceva fără să aștepți o recompensă, să ajuți pentru plăcerea de a ajuta.
Diana: pentru mine, voluntarul e cel care ajuta fără să primească, cel care ofera din timpul si cunoștințele sale pentru a-i ajuta pe ceilalti.

Dar când auziți ”Lituania” ?

Ploaie, berze și cântece tradiționale. Știam câte ceva despre Lituania înainte să începem stagiul EVS, dar după cele 2 luni, putem să spunem că avem o imagine mai clară despre aceasta țară. Primul lucru cu care ne-am lovit a fost vremea. Am tremurat în zile de iunie si iulie, în vânt și ploaie, multă ploaie. Lituania e o țară care respectă natura foarte mult, sunt multe păduri, zone verzi, lacuri. Barza, pasărea națională, era prezentă peste tot și de multe ori, ne trezeam cu una la câțiva metri de noi. Am fost cuceriți și de Istmul Curlanda (pe care l-am străbătut cu bicicleta) unde pădurile dese se îmbină cu dune, plaje aproape pustii cu cel mai fin nisip pe care l-am văzut. Respectul pentru natură se vede și în cântecele lor tradiționale care ne-au intrat la inimă. Sunt atâtea alte lucruri de spus, dar ne limităm la cele mai importante ?

Cu ce vă ocupați acum?

În momentul de față, avem un job destul de flexibil care ne permite să îmbinăm munca cu proiectele Erasmus+, în care plecăm destul de des.

Cum credeți că v-a ajutat această experiență ?

Toată experiența ne-a responsabilizat mai mult, ne-a dat mai multă încredere în noi, ne-a învățat că cel mai mic cuvânt poate avea un impact mare asupra cuiva. Am obținut o viziune de ansamblu asupra lucrului cu oamenii și cu copiii în special.

Cum vi se pare că v-ați schimbat după această experiență?

Orice experiență, mai ales cele internaționale, te schimbă, chiar și atunci când nu conștientizezi asta. Începi să devii mai curios, deschis, încrezător, independent și mai responsabil, ceea ce ni s-a întâmplat și nouă pe parcurs, uneori fără să ne dăm seama. Pe lângă asta, acest stagiu ne-a oferit spațiul și timpul de a explora și de a ne descoperi, de a ieși din zona de confort pentru a ne face o idee mai clară de ceea ce am vrea să facem pe viitor.

Ce vi s-a părut interesant la revenirea în România, după Scouts Valley?

Putem să spunem că am avut parte de un nou șoc cultural pentru că e interesant să revii într-un loc neschimbat atunci când tu nu mai ești la fel. Am observat și o diferență între modul de a crește și educa pe cei mici. Dacă unii părinți din România sunt foarte protectori și își țin copilul într-o “bulă”, părinții din Lituania își încurajează copiii să fie cât mai independenți, liberi și în legătură strânsă cu natura.

Cum credeți că acest tip de experiențe (voluntariat internațional) pot ajuta tinerii români? De ce ați recomanda acest tip de experiență altor candidați?

Sunt multe de câștigat de pe urma unei astfel de experiențe. În primul rând, ești forțat să ieși din zona ta de confort și să ți-o extinzi apoi. Simplul fapt de a trăi într-o altă țară te face mai conștient de altă cultură și te ajută poate să înțelegi mai bine cultura propriei țări. Poate fi de asemenea o primă experiență de muncă ceea ce ar aduce un plus de valoare în căutarea unui job. Pe lângă toate acestea, îți îmbunătățești nivelul de engleză și poți învăța o altă limbă la nivel basic. Am recomanda acest tip de experiență tinerilor care nu sunt tocmai siguri de ceea ce vor să facă mai departe după liceu sau facultate.

Alte lucruri pe care vă doriți să le împărtășiți cu cititorii?

Just go for it!

IMG-20191210-WA0000 - Mihai Ilie

Află și mai multe despre experiența lor aici:
http://www.t4uth.ro/ecs/esc-stories/evs-stories-aventura-mea-lituania-de-mihai-si-diana/