Volunteering Stories: Întoarcerea aduce schimbări – by Alex

Decizia de a mă întoarce în România cu un proiect de voluntariat nu a fost una dificilă, chiar din contră: deoarece mereu am avut deschiderea de a putea ajuta sau să împartașesc din experiența dobandită în urma studiilor, job-urilor pe care le-am avut, călătorind și cunoscând oameni cu diferite nevoi și din diferite culturi.

Întoarcerea mea în Romania cu acest proiect a fost un challenge deoarece a coincis cu perioada de Coronavirus fiind nevoit să petrec două săptamani în autoizolare, fiind în contact cu ceilalți voluntari și coordonatori doar prin apeluri telefonice, cât și video unde am putut să ne cunoaștem puțin mai bine.

Odată cu sfârșitul perioadei de carantină am început activitațile la birou, dar și în punctele de lucru, respectiv, în comunitățile defavorizare.

Am fost plăcut surprins de implicarea a cât mai multor tineri și aici nu mă ma refer doar la voluntarii internaționali, veniți ca și mine prin Corpul European de Solidaritate, dar și de implicarea voluntarilor locali, într-un număr foarte mare. Asta îmi dă speranța că lucrurile se îndreaptă în direcția cea bună și că spiritul civic este baza unei societăți sănătoase și de ce nu, a unei societăți mai “umane”.

Astăzi am început a treia săptămână aici în Baia Mare cu Team For Youth Association, asociație ce are în derulare mai multe proiecte, eu facând parte din proiectul “PLAY”. Proiectul are la bază 3 obiective principale și anume: promovarea în randul copiilor a unei vieți sănătoase, a spune nu violenței, bullyingului sau abandonului școlar, toate acestea realizandu-se prin suport si activități de educație non-formala alături de copii.

Așteptările sunt mari (atât de o parte, cât și de cealaltă) și nevoile sunt multe, așa că orice implicare și proiect poate să schimbe în bine mentalitatea oamenilor. De noi toți depinde să facem ceva și să nu așteptăm la “acel cineva” să ne spună când, cum și de ce trebuie să facem anumite schimbări. Schimbarea este în noi și normalitatea ar trebui să primeze cât mai mult în societatea romanească putând să ne acceptam între noi și să ne respectăm semenii chiar dacă sunt de alta etnie, au alta cultură, orientare sexuală sau sunt de alta religie, etc.

În cele două săptămâni petrecute aici în Baia Mare am reușit să cunosc oameni prietenoși și ospitalieri, pregătiți să împartă cu tine, putând să cunosc mai bine cultura din Maramureș, cât și locuri frumoase ce mă așteaptă să le îmbratișez.

The volunteer is hosted by Team for Youth Association in the PLAY project. The project lasts 5 months of European Solidarity Corps project in Baia Mare. The content of this testimonial does not reflect the official opinion of the European Union. The responsibility for the information and views expressed in the article rests entirely with the author.