- 21 November 2019
- Posted by: Team for Youth Association
- Category: Fără categorie
Salut! Sunt Remus și săptămânile trecute am participat, din partea asociației Team for Youth (unde îmi desfășor de altfel activitatea) la un seminar pe tematica egalității de gen în lucrul cu tinerii. Scopul principal al seminarului a fost introducerea topicului de sexualitate și identitatea de gen în lucrul cu tinerii. Sună interesant, nu? A fost!
Am vorbit foarte mult despre discriminarea bazată pe sex, pe vârstă, pe clasă și pe etnie. Cei 25 de participanți din Italia, Ungaria, România, Franța, Grecia, Portugalia, Spania, Macedonia de Nord, Serbia, Bulgaria, Cipru, Turcia și Ucraina au discutat și împărtășit o parte din situația țărilor în care își desfășoară activitatea de lucrători de tineret creând o imagine de ansamblu în ceea ce privește respectarea drepturilor la exprimare, la accesul la educație și la informare.
Am lucrat în echipă, pe mai multe sesiuni tematice. În decursul celor 7 zile de proiect am ajuns la câteva concluzii, pe care îmi doresc să le împărtășesc cu voi:
- basmele copilăriei, Disney: sunt pline de stereotipuri legate de gen, de inegalități de clasă, poziție socială, sau rasă. În general personajul feminin este prezentat deficitar, având nevoie constantă de salvare și cu singurul scop al vieții fiind întâlnirea unui ”făt – frumos”, idealizat și el.
- publicitatea: prezintă în general femei robotind prin casă, având grijă de copii, gătind și bărbații bând bere, făcând sport sau având cariere de succes (cu mici excepții).
- peste tot există păreri împărțite asupra căsătoriei persoanelor de același sex, adopției, rolurilor femeii și ale bărbatului iar viața privată sau preferințele sexuale sunt de multe ori subiecte tabu sau puternic mistificate, existând foarte multe preconcepții legate de aceste lucruri.
- de multe ori (din păcate) cele mai simple prejudecăți de gen nasc probleme mai mari, ulterioare, pentru cei în cauză. Ușor se ajunge la violență, la bullying, la discursuri instigatoare la ură și la situații de inegalitate.
Cazați la o cabană în munți (regiunea dintre Toscana și Emilia-Romagna), în păduri și oarecum izolați (localitatea înregistra cca 60 de rezidenți) am avut vreme să legăm prietenii și ne-am petrecut tot timpul împreună, într-un stil de viață minimalist (fără internet, cu mâncare crescută local, camere comune). A fost o experiență de reflectie interioară dar și de gânduri aruncate asupra situației actuale din țările noastre, la munca pe care o desfășurăm acasă. Soluții am găsit foarte puține, însă am pus la cale cooperări viitoare în acest domeniu. În curând va apărea o broșură cu activități incluzive (de tineret) în care putem lucra pe aceste topicuri, pe care abia aștept să o împărtășesc cu voi.
”Mirror Mirror – Breaking Gender Stereotypes in Youth Work” a fost un seminar co-finanțat prin programul Erasmus Plus de Uniunea Europeană și coordonat de asociația PECO din Italia. Conținutul acestui articol nu reflectă opinia oficială a Uniunii Europene. Responsabilitatea pentru informațiile și opiniile exprimate în articol revine în întregime autorului.
“>