Poate vă întrebați cum am ajuns voluntar T4UTH – Andreea Rîșcu

Niște gânduri…

Întotdeauna mi-am dorit să îi fac pe alții să zâmbească, să creez o lume mai bună în jurul meu, dar în același timp să o fac în felul meu. Iar această nevoie s-a conturat din ce în ce mai puternic anul trecut. Însă aveam o problemă: nu găseam o asociație care să îmi satisfacă toate cerințele mele de viitor voluntar cu ”acte în regulă”.

Poate vă întrebați cum am ajuns voluntar Team For Youth Association și ce rol am aici? Anul trecut am întălnit-o pe Mădălina Tămaș, fata care mereu vine în ajutorul tuturor și care mi-a propus să fiu volutar la evenimentul ce avea să promoveze educația într-o formă noncoformistă, numit „Carnaval de Nonformal”. Am acceptat fără ezitare. La vremea aceea nu știam nimic despre asociație, cu ce se ocupă sau care sunt valorile ei. Pot să spun că nu îmi suna cunoscută denumirea de Team for Youth, însă la un click distanță am descoperit activități/proiecte care m-au făcut să regret că am aflat atât de târziu de această echipă.

De la promovarea educației nonformale prin intermediul carnavalului (metodele alese de mine au fost teatrul invizibil și cafeneaua publică), am ajuns să o aplic în cadrul orelor de română pe care le predau voluntarilor SEV pe termen scurt de la începutul acestui an. Rolul meu este de a iniția voluntarii în tainele limbii române, predându-le elementele de bază și nu numai. De asemenea, particip activ la evenimentele DeliveringLife și nu am de gând să mă opresc aici!

Andreea Riscu 2

Este minunat să îi faci pe alții mai buni, să împărtășești altora din experiența ta sau să îi ajuți să se descopere, însă aceasta este doar o parte a voluntariatului, cealaltă fațetă este implicit mai importantă : dezvoltarea personală. Ralph Waldo Emerson afirmă că una din cele mai mari recompense pe care cineva le poate avea este aceea că ajutându-i pe alții, de fapt, te ajuți pe tine însuți. Aceasta este esența volutariatului din punctul meu de vedere.

Voluntariatul mă formează ca individ, ca cetățean, insuflându-mi valori primordiale și îmbogățindu-mi personalitatea. Lucrând cu persoane din diferite țări ajung să cunosc mai bine lumea, realitatea care ne înconjoară, dar și să îmi fac noi prieteni de pretutindeni. Pe de altă parte, voluntariatul înseamnă să ai curajul să fii altfel, să fii deosebit în propria ta manieră.

Pentru mine, faptul că am descoperit această echipă minunată este cel mai bun și mai important lucru ce mi s-a întâmplat până acum. Team for Youth nu este doar o simplă asociație, ea este o stare de spirit pozitivă care îmi lărgește cu fiecare zi orizonturile, mă încurajează să-mi exprim liber ideile creative și inovatoare și mă ajută să cresc frumos.

Primii mei pași la „birou”, după cum este cunoscut sediul de pe Vasile Lucaciu 55A, au fost timizi și neîncrezători, dar atmosfera de prietenie și armonie m-a făcut să revin și a doua, și a treia, și a patra oară, până când am descoperit că locul meu e printre ei, că fac parte din marea familie Team for Youth!