- 6 December 2018
- Posted by: Team for Youth Association
- Category: Fără categorie
Am participat în 3 și 4 decembrie la întâlnirea transnațională de mijloc, organizată în cadrul proiectului ”The Good, the Youth and the Volunteer”, proiect finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus Plus, acțiunea cheie 2: parteneriate strategice. Unul din obiectivele principale ale acestui proiect este asigurarea și răspândirea de bune practici în lucrul cu voluntarii internaționali. Ne-am concentrat cu precădere pe cei cu oportunități reduse în speranța găsirii unui punct de echilibru între dimensiunea socială și de învățare al proiectului. Întâlnirea a reunit coordonatori, voluntari resursă, mentori și facilitatori din 7 țări, reprezentanți ai 7 asociații care lucreză cu beneficiari #CES și #SEV.
A fost o deosebită plăcere să ne reunim forțele cu partenerii internaționali din Franța, Polonia, Lituania, Spania, Cipru și Italia. Wroclaw (în română Breslav), un oraș foarte drag mie, a fost locația ideală a acestei reuniuni, fiind și la ”mijlocul” distanței între orașele partenerilor din celelalte țări. Mulțumiri asociației TRATWA, care a găzduit întâlnirea de proiect, organizând și pregătind toate detaliile logistice, și organizției Hors Pistes, care au facilitat întâlnirea. Am revizuit împreună ceea ce s-a făcut până acum în cadrul proiectului, am reluat punctele importante: bune practici în lucrul cu tinerii. Am pus la cale mobilitățile viitoare din proiect, și am tras concluziile de mijloc de activitate.
A fost, per total un cadru non-formal de împărtășire și prezentare în grup, extra friendly și foarte foarte contextual. Deosebit de folositor mi-a fost să cunosc noii participanți ai proiectului și să ”pun o față” celor care am comunicat până acum doar prin e-mailuri. Deși vremea a fost răcoroasă, am reușit să ne ținem activitățile în locuri diverse: de la sedii ale asociațiilor de tineret, la cafenele și săli de teatru private, la hangare de tramvai și stații de reparație a autobuzelor (retransformate în spații pentru activități cu tinerii, al ONG-urilor).
Vă pregătim anul viitor și un cadou celor care lucrați în domeniu și abia aștept să îl împărtășesc cu voi!
Remus P. , coordonator
Am avut ocazia să discut și să aflu mai multe despre bune practici ale diferitelor organizații în managementul voluntarilor străini pe care ei îi găzduiesc. Am aflat și de metode diferite în lucrul cu voluntarii și diferite abordări în situații similare. Am încercat împreună cu partenerii de proiect să identificăm cele mai bune metode de diseminare ale rezultatului proiectului, care va fi o broșura ce va include bune practici identificate și transferabile/adaptabile către orice organizația care găzduiești voluntari străini.
Ne-au fost prezentate structurile organizației din Wroclaw, TRATWA, care activează de mai mulți ani în domeniul tineretului și prin diferite forme de finanțare (bugete ale administrației locale și/sau proiecte finanțate de UE, sponsorizări ale agenților economici din zonă) au renovat și pus în folosul comunității diferite structuri arhitecturale din oraș – hale de autobuze, depouri de tramvai. Am văzut un oraș în plină dezvoltare care răspunde nevoilor tinerilor și persoanelor cu posibilități reduse și care încearcă să înglobeze realizările trecutului cu modernitatea globală.
Am rămas plăcut impresionat de buna colaborare dintre organizațiile non guvernamentale și autoritățile publice locale, care oferă șansa unor factori dinafara domeniului public de a crea servicii și spații cu funcționalitate publică.
Răzvan M. – mentor
All data contained in this document is collected during the implementation of the Erasmus + Program (2014-2020), according to the European Commission’s regulations. These will be stored and processed by Program Beneficiary Organizations and ANPCDEFP in accordance with Regulation (EU) 2016/679 of the European Parliament and of the Council of 27 April 2016 on the protection of individuals with regard to the processing of personal data and the free movement of these data and repealing Directive 95/46/ EC (General Data Protection Directive – GDPR). ANPCDEFP will store and process this data in accordance with Regulation (EC) No 45/2001 of the European Parliament and of the Council of 18 December 2000 on the protection of individuals with regard to the processing of personal data by the Community institutions and bodies and on the free movement of such data.