Voluntariatul din perspectiva mea – Sami Andraș

Bună, eu sunt Sami şi vreau să vă spun câteva cuvinte despre voluntariat şi T4UTH.

Voluntariatul este o noţiune destul de abstractă pentru mulţi oameni, pentru unii este un soi de muncă gratuită, pentru alţii voluntariatul înseamnă tot felul de activităţi fără un profit sau o concluzie anume. Însă nu acesta este voluntariatul pentru mine. Nu este o activitate gratuită, în care nu primeşti nimic, voluntariatul în primul rând este o recompensă în sine, este altruism şi nu numai, în voluntariat nu aştepţi recompense dar cu toate acestea ele vin.

Prin diferitele activităţi, proiecte, situaţii în care te poţi implica ca voluntar nu doar că, contribui, dar înveţi ceva, descoperi ceva nou, ai ocazia să îţi dezvolţi anumite abilităţi sau să îţi descoperi talente, să cunoşti oameni, să îţi faci prieteni. Eu cred că voluntariatul te ajută să îţi deschizi ochii şi să vezi lumea dincolo de standarde, conformism, comun, te formează ca persoană, ca membru productiv al societăţii, ca om. Prin voluntariat te oferi pe tine, cu tot ce eşti şi tot ce ştii, iar tot ce îţi va oferii voluntariatul înapoi nu poate fi cuantificat, măsurat sau numărat, poate fi doar simţit, la fel ca cele mai bune lucruri din viaţă.

Team For Youth este o asociaţie, o organizaţie, un grup de prieteni şi o familie. Este un loc unde poţi să îţi începi povestea ta de voluntar, un loc unde poţi participa în diverse proiecte, unde poţi învăţa încercând, unde îţi poţi exersa engleza şi nu numai, vorbind cu voluntarii din Turcia, Bulgaria, Italia, Portugalia, Polonia. Este un loc unde îţi poţi face prieteni, unde informalul este normal, unde ai ocazia să cunoşti o cultură şi o ţară întreagă printr-un om, unde poţi să contribui, unde poţi să contezi.

T4UTH pentru mine este un loc minunat, plin de feţe prietenoase, unde am ocazia să cunosc voluntari şi oameni noi tot timpul, unde pot să învăţ ceva în fiecare zi, unde pot să cunosc lumea altfel.