Volunteers Against Poverty

Perioada: 1.06.2010 – 31.12.2010
Parteneri: CUBIC – Cultur & Bildung im Context, Gaziantep Gençlik ve Kültür Evi

Obiective:

  • Să ofere o şansă celor doi voluntari implicaţi în proiect de a experimenta un mediu intercultural, de a-şi dezvolta abilităţi noi de socializare şi comunicare, de a contribui la schimbarea socială în comunitatea în care vor fi găzduiţi;
  • Să promoveze voluntariatul şi activarea tinerilor în scopul combaterii sărăciei şi problemelor cauzate de aceasta nu doar la nivel local ci şi european;
  • Să încurajeze dialogul intercultural şi să extindă gradul de cunoaştere al participanţilor locali şi al voluntarilor, despre diferite ţări şi culturi; să diminueze stereotipuri şi tendinţe de excluziune socială.

Activităţi:

Cei doi voluntari SEV au desfăşurat activităţi săptămânale în casele de tip familial: jocuri, dansuri, cântece, activităţi de lucru manual, jocuri sportive. Voluntara din Austria a dat ore de limbă engleză şi germană, iar voluntarul din turcia a predat turcă. Cei doi, împreună cu voluntarii locali, au organizat campanii de informare în liceele din Baia Mare, camapanii în cadrul cărora au prezentat oportunităţile de voluntariat în străinătate şi au promovat voluntariatul în general. Voluntara din Austria a mai avut activităţi în Şcoala cu cls I-VIII Ioan Slavici din Tăuţii de Sus, unde a asistat la orele de limbă engleză şi a pregătit scurte activităţi în cadrul lor.

Rezultate şi beneficiari:

Beneficiarii indirecți ai proiectului au fost în primul rând copiii din casele de tip familial, elevii de la Școala din Tăuții de Sus și participanții la clubul de limbi străine. Aceștia au avut posibilitatea să interacționeze cu reprezentanți ai altor culturi, să cunoască tradiții și valori diferite de ale lor; au învățat că a fi diferit poate avea și conotații pozitive. Elevii au avut șansa să experimenteze modalități non-formale de predare; au fost încurajați să își folosească imaginația și să fie creativi, să lucreze în echipă și să își învingă timiditatea. Cursanții de la clubul de limbă au avut avantajul de a învăța germana, respectiv turca, de la vorbitori nativi. Și participanții la cursul de engleză au avut un avantaj, acela de a învăța engleza în engleză.
Venind zilnic în contact cu Linda și Çelen, membrii comunității locale au reușit să treacă peste barierele culturale și sociale, și au devenit mai toleranți. Au renunțat la unele stereotipuri și au înțeles să nu își formeze altele cu aceeași ușurință. Au învăţat să îi accepte mai uşor pe cei diferiţi de ei, în acest caz pe tinerii cu posibilităţi reduse, din casele de tip familial. Activităţile desfăşurate de Linda și Çelen au încurajat tinerii din comunitatea locală să vină şi ei cu idei de acest fel.