Ceramica văzută cu ochii degetelor – Vera Vancea

Am răspuns cu drag invitației Fundației Baia Mare 2021 și a Team for Youth Association de a prezenta o mică parte din universul ceramicii, în cadrul Nopții Muzeelor din acest an.  Știam că în public voi avea personae cu deficiențe de vedere, iar asta mi-a dat ceva emoții. Nu știam cum îmi vor primi scurta poveste. Când colo, am dat de oameni minunați, foarte joviali și atenți și, mai mult decât atât, foarte receptivi.

Cu această ocazie, am mai învățat o lecție. Să fii un om bun nu e condiționat de niciun factor. Pentru a vedea, dacă vrei cu adevărat, nu ai nevoie de ochi.

 

noaptea muzeelor ceramica vera vancea 4

 

Acești oameni au o frumusețe și o bucurie în ei pentru care pot fi invidiați! Modul în care au simțit și atins lucrările de ceramică puse la dispoziție de Liceul de Arte mă face să cred că noi, ceilalți, pierdem mult prin faptul că nu ne folosim îndeajuns simțul tactil. Pentru că da, noi toți avem ochi în degete, dar nu toți știm, sau poate chiar nu ne pasă. A fost o “lecție” interactivă despre ceramică, spusă cu pasiune și primită cu interes, curiozitate și entuziasm.

 

noaptea muzeelor ceramica vera vancea 2

 

De la ceramică am trecut la sculptură, în Galeria de Artă Oliver Thurman, unde am intrat într-un alt univers, la fel de frumos, al lemnului ce rămâne viu datorită mâinilor pline de har ale sculptorului băimărean Gheza Vida. Iată!- cu mâinile lucrezi, cu mâinile descoperi, simți și vezi.

M-am simțit cu adevărat onorată să pot să împărtășesc din cunoștințele mele în ale artei. M-am simțit prețuită, îmbogățită sufletește – s-a creat între noi o conexiune cu totul specială.

Întâlnirile nu sunt niciodată întâmplătoare!

 

noaptea muzeelor ceramica vera vancea 3