Învățare prin joacă – mărturii dintr-un schimb de tineri în Grecia

Între 21 și 30 octombrie, șase tineri români au pornit spre insula Thasos (Grecia) unde au participat la un schimb de experiență, alături de tineri din Letonia, Grecia, Republica Cehă, Estonia și Turcia.

  • Numele proiectului: PLAYGROUND.gr – Învățare prin joacă
  • Tip de mobilitate: Schimb de Tineri
  • Locația: satul Prinos, insula Thasos, Grecia
  • Organizatori: forward.it (grup informal)

Au plecat să reprezinte Team for Youth Association și România într-un proiect care a avut ca temă principală jocurile copilăriei – diferențe și asemănări. Au trecut prin multe experiențe plăcute, și-au făcut mulți prieteni noi și au trecut cu bine peste toate obstacolele (chiar de la început). Acestea sunt o parte din impresiile lor.

Teodora Bogza – Botoșani, 23

Proiectul a însemnat pentru mine în primul rând oameni. După un astfel de proiect, după multe experiențe inedite și amintiri plăcute, îți rămân în primul rând prietenii noi și promisiunile de revedere. Mi s-a părut interesant să percep singură câte ceva din fiecare cultură și să îmi dau seama ce e de apreciat și de păstrat pentru mine. De la diferențele culinare până la cele ideologice, informațiile adunate te ajută să înțelegi unele probleme care există astăzi la nivel european.

Partea cea mai interesantă e că „ești obligat de situație“ să îți dezvolți abilitățile de comunicare și să îți exersezi limba engleză.  În plus, fiind fascinată de  Turcia, nu m-am putut abține să nu cer câteva lecții de limba turcă.

[image style=”no-style” position=”below” src=”http://www.t4uth.ro/wp-content/uploads/2014/11/Coalaj.jpg” width=”400″]

Proiectul ne-a propus să împărtășim din cultura noastră, să lucrăm în echipe, să depășim barierele de vârstă și să învățăm să ne jucăm. Proiectul a avut o finalitate concretă – să transformăm curtea de joacă a unei școli. Obiectivul a fost să regândim jocurile cunoscute de noi, să le definim  dimensiunea educativă și să le dăm un aspect european. Toți am muncit împreună să dăm viață curții școlii și să le oferim noi oportunități de învățare prin jocuri elevilor.

Mihai Ghețe Adrian, Baia Mare, 20

Proiectul ,,Playground.Gr” a fost cel mai reușit din experiența mea, având în vedere că este primul meu proiect în afara organizației la care fac voluntariat. A fost o experiență de neuitat, în care am fost teamleader, ceea ce a accentuat gradul de responsabilitate (având în grijă o minoră). În prima zi am primit indicații despre locul de cazare care nu era foarte departe de malul mării. Din ziua a­ doua am început activitățile propriu-­zise, care au fost foarte bine organizate. În primele zile petrecute acolo am observat că în acea zonă e foarte pustiu, nu era nimeni afară – magazinul îl deschideau de la ora 18:00 doar pentru noi.

[image style=”no-style” position=”below” src=”http://www.t4uth.ro/wp-content/uploads/2014/11/Poza3-Small.jpg” width=”600″]

Am avut probleme și cu gazdele hotelului care au luat telecomenzile de la aerul condiționat pe motiv că am lăsat aparatul și nu era voie – era una dintre regulile hotelului.

După trei zile de frig îndurat (era mult mai frig decât fuseserăm pregătiți, datorită vremii ploioase) am recuperat telecomenzile și am constatat că era mai bine înainte – deoarece frigul apropie persoanele. Într-una din zile am fost să vizităm două orașe de pe insulă, Limenas și Panagi. Mi-­a plăcut muzeul de arheologie și o casă populară specifică insulei, cu toate lucrurile vechi, donate de oamenii de acolo. Spre sfârșitul experienței, am făcut o serie de ”euro games” (jocuri inventate de noi) pe care le-­am desenat în curtea școlii. După ce le-­am terminat, a trebuit să mergem la săteni să promovăm activitatea noastră. Oamenii cu care am reușit să vorbim s­-au dovedit a fi foarte sociabili.

Mi­-au plăcut foarte mult aceste persoane, care au o cultură foarte diferită de a noastră și am învățat multe lucruri noi despre aceste țări, precum și asemănările si deosebirile dintre români și ei. Am observat că atunci când vine vorba de jocuri, avem multe asemănări cu majoritatea țărilor. Pot spune cu bucurie că de la fiecare tară am învățat câte ceva: de la cuvinte noi până la tradiții specifice.

Sunt foarte bucuros că am participat în acest proiect . Mulțumesc Team for Youth! A fost o oportunitate unică. Îmi doresc să aplic și la alte proiecte cât de curând.