Schimb de tineri: Best Way, No Waste! (Italia)

Proiectul “Best Way, No Waste!” își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la subiectul deșeurilor și, mai ales, al risipei alimentare. În urma participării la acest schimb de tineri, participanții se vor apropia de ideea că dacă nu producem deșeuri (sau reducem numărul de deșeuri produse), protejăm mediul.
În timpul acestui proiect se va lucra în principal la strategiile de reducere a deșeurilor, pentru a reflecta apoi asupra modului în care putem da o a doua viață produselor risipite, înainte ca acestea să devină deșeuri permanente. Vom face acest lucru prin implementarea de ateliere de gătit fără deșeuri, ateliere de reciclare și prin participarea la acțiuni de redistribuire a alimentelor în piețele locale.

Cum aplici?

Contactați-ne cât mai curând posibil, cu un e-mail remus@t4uth.ro – cu subiectul ” Youthexchange: No Waste (Italia)”. Atașează un CV în engleză cu poză și care să conțină vârsta ta ca să te cunoaștem mai bine! De asemenea menționează dacă deții un certificat verde sau dacă locuiești în altă țară în afară de RO!

Când?

Mobilitatea se desfășoară pe perioada  01 Iunie- 11 Iunie 2022 în orășeul Galbiate, din regiunea Milano, ITALIA.

Care sunt obiectivele proiectului?

 • Sensibilizarea cu privire la deșeuri și, în special, la risipa de alimente: elaborarea de strategii pentru reducerea risipei de alimente.
 • Motivarea participanților pentru a dezvolta valori de respect și protecție a mediului: oferirea de instrumente pentru a se apropia de un stil de viață fără deșeuri.
 • Prezentarea strategiilor de redistribuire a alimentelor care pot fi încă folosite, folosind ca exemplu activitățile asociației Recup din Milano.
 • Promovarea conceptului de responsabilitate individuală pentru o schimbare socială: sensibilizarea cu privire la modul în care responsabilitatea individuală poate crea un impact social, punându-i pe tineri în centrul schimbării.
 • Arătarea modului în care rețetele tradiționale sunt etice, prin gătirea unor rețete clasice din diferite țări doar folosind alimente recuperate.
 • Promovarea unui schimb de tradiții și de costume între comunități și țările participante: nu doar între oamenii din proiect, ci și între comunitatea locală.
 • Promovarea posibilităților și mobilităților Erasmus + în rândul populației locale, dar și la nivel internațional.

Ce urmează să înveți participând în această mobilitate?

În fiecare zi planificăm activități de lucru în echipă și de integrare, sesiuni pentru ateliere de lucru organizate de participanții înșiși, activități de educație non-formală, cum ar fi dezbateri, dinamică de grup și schimburi de bune practici legate de stilul de viață cu zero deșeuri (de exemplu, participarea la redistribuirea alimentelor din unele piețe locale din Milano), precum și asigurarea momentelor de reflecție.

Costuri?

Acest proiect va fi implementat în cadrul programului Erasmus+ al Comisiei Europene (K1). Prin urmare, toate costurile legate de mâncare, cazare și activități vor fi achitate integral. Costurile de călătorie sunt finanțate de Comisia Europeană, respectând regulile programului conform calculatorului de distanță.  Astfel: pentru ROMÂNIA până la: 275€.

Ești eligibil?

TU ești cea mai bună persoană pentru noi dacă:

 • Ai între 18-25 de ani, liderii de grup pot fi cu vârsta 30+.
 • Poți colabora cu persoane din alte țări, alte religii, alte comunități și ești o persoană deschisă la mine.
 • Ești dornic(ă) să te implici activ și să înveți din subiectele prezentate mai sus.
 • Îți iei angajamentul să participi la toate sesiunile în caz de selecție.
 • Ești liber(ă) în acea perioadă.
 • Ești interesat(ă) să faci cunoscute activitățile la care ai participat, după finalizare (rol multiplicator).
 • Ai certificat verde COVID19 valabil pe perioada exchange-ului.
 • Poți aplica direct ca și un group de 5+1: îți iei anagajamentul să fii liderul echipei și că cei din grup vă cunoașteți deja. Atunci veți fi selectați pe loc (dacă nu mai există și alte grupuri)! 

Mai multe informații în info-pack:
https://drive.google.com/file/d/1kJLhO_4vcBUWINeKXDZADacKw0kE808z/view?usp=sharing

Termenul limită de aplicare: 29 aprilie!