Bosnia, an Outdoor Adventure – Sebastian Korek

În data de 20 Iunie 5 băieți au pornit spre Bosnia și Herzegovina cu foarte puține cunoștințe despre această țară, despre ce se va întâmpla acolo și pe cine vor întâlnii în exchange. Au stat la cort, într-un campus ecologic – o adevărată viziune a unui grup de oameni entuziaști, prieteni cu natura. Au făcut duș afară, cu apa încălzită de soare, s-au scăldat în râul Una, unul din cele mai curate râuri din Europa, au învățat despre land-art, up-cycling, activități sportive non-formale și alternative de petrecere a timpului liber, au creat idei de proiecte pentru tineri și au învățat despre incudere și protecția mediului. Au fost și cu autostopul (camion, dubă, autoturism), au făcut poze, selfi-uri sub apă, au spălat vasele cu nisip dar cel mai important au cunoscut peste 50 de tineri din alte țări, un mod mai ”verde” de viață și s-au întors cu rucsacul mai plin decât la pornire (atât figurativ cât și la propriu).

Sebi are 20 de ani, locuiește în Timișoara și este un mare fan al sporturilor extreme și al călătoritului prin Balcani. Este relaxat, foarte prietenos și îi place să împrăștie voie bună. Este ca un burete pentru nou și are un Sony ActionCAM cu care filmează totul (da, chiar totul). A ținut să ne spună câteva cuvinte despre experiența lui acolo!

DSC00217Ce poate fi mai frumos decât să întâlnești oameni din toate colțurile Europei într-o singură săptămâna? Prea puține lucruri…

Pentru mine experiența din YExchange-ul acesta a fost una excelentă. La faptul că am învățat foarte multe lucruri despre lucrul în echipă sau comunicare sau natura, putem adăuga ceea ce este mai presus de orice, prieteniile pe care le-am legat acolo, care vor rămâne pentru totdeauna. De acum înainte, de fiecare dată când voi trece prin Macedonia sau prin Armenia voi avea un loc unde să dorm asigurat și pe cineva care să îmi arate împrejurimile. Totul pe gratis.

DSC_0723

Bosnia si Herțegovina este o țară “dărâmata” de multe evenimente istorice și conflicte politice, dar în ciuda acestui lucru oamenii sunt și mai puternici și mai uniți. Acolo am întâlnit oameni care mi-au făcut zilele mai fericite prin felul lor de a fi și prin atitudinea pozitivă pe care o aveau în permanență.

Dacă ar fi să mă gândesc la lucrurile pozitive despre Bosnia și Herțegovina aș putea scrie zeci de pagini, așa că mă voi rezuma la a numi câteva dintre ele, cum ar fi: relieful uimitor și priveliștile, sau râurile cu cea mai curata apa din Europa dar și orașele în care este pregnanta interculturalitatea și influențele imperiilor Otoman și Austro-ungar combinate.

Așadar, ca și o încheiere aș vrea doar să menționez că m-am îndrăgostit de această țară și în orice moment pot să spun tare: DA, vreau sa mă întorc în Bosnia!

DSC_0187

 

DSC_0066

DSC_0246