Feel the Spirit of Entrepreneurship Turcia – Străjescu Alexandrina.

besni

Străjescu Alexandrina a participat la Schimbul de Tineri din Turcia, orașul Adyiaman în luna Aprilie 2014 pe tema antreprenoriatului în rândul tineretului. A vrut să ne împărtășească experiența ei în această țară atât de apropiată dar și diferită precum și activitățile din cadrul exchange-ului.

M-am hotărât să scriu un articol despre experianța pe care am acumulat-o, despre sentimentele trăite în acest proiect, dar am atâtea de povestit, îmi vin în minte o mulțime de amintiri frumoase, întâmplări amuzante, informații interesante, dar și discuții contradictorii. Pot spune că acest proiect m-a schimbat enorm, sunt și voi fi profund recunoscătoare domnului Steli Grigore că m-a încurajat să particip.

În perioada 17-24.04.2014 am avut ocazia de a participa la un proiect finanțat prin programul Comisiei Europene ” Youth In Action”, cu tema Feel the spirit of entrepreneurship”, în Turcia, Orașul Adyiaman Besni, Gaziantep. Țările participante au fost: Turcia, Spania, Italia, Ungaria și România.

Acest proiect, a fost o experiență unică și de neuitat. Am avut ocazia de a lucra cot la cot cu participanți din diferite țări, de a afla multe informații despre antreprenoriat și cum sunt văzuți tinerii antreprenori în Europa. Adyiaman  este un oraș care transportă stafide de înaltă calitate dar și ață, chiar și țesături. Acolo am întâlnit oameni de afaceri, ei ne-au împărtășit din experiențele lor și ne-au dezvăluit si câteva secrete ale business-ului. Dar am învățat și despre antreprenoriatul care nu se practică la birou, ci acasa și la bazar. L-am cunoscut pe cel mai bătrân meșteșugar din oraș, ocupația lui era de a confecționa șei pentru cai. Ne spunea că îi pare rău că meseria lui va dispărea cu timpul pentru că oamenii folosesc mai mult mașina, și din această cauză nu avea nici ucenici pe care să-i învețe meseriea lui.  Am avut o întâlnire cu primarul orașului, dar și cu prefectul. Ei ne-au povestit despre importanța antreprenoriatului în dezvoltarea orașului, dar și despre susținerea pe care o oferă antreprenorilor.

”… am vizitat locuri parcă rupte din rai, am întâlnit oameni minunați, mi-am facut prieteni atât din țară cât și de peste hotare, am învățat lucruri noi despre oameni, locuri, fapte.”

Au fost organizate seri intercultural, unde am reprezentat cu mândrie România. Am pregatit mâncare tradițională, am preparat și un vin fiert, desigur nu a lipsit nici țuica, iar la desert i-am servit cu cozonac, vestitele dulciuri cu Rom și cu Lapte de pasăre. Am îndemnat toți participanții să danseze dansurile noastre populare. Mi se umplea inima de bucurie văzând că toata lumea se distra și savura preparatele noastre tradiționale. Vreau să-i felicit și să le mulțumesc colegilor mei, Ramona, Marin, Bogdan, Alexandra, Cristian și Ionuț pentru contribuția adusă la seara interculturală, pentru răbdarea de care au dat dovadă, am fost o adevărată echipă. Am învățat desigur și noi lucruri interesante despre alte țări, am mâncat și din cunoscutele paste italiene, am gustat din salate ungurești, am baut vestita Sangria, și ne-am îndulcit cu renumitul rahat turcesc.

bersin 2

Pot afirma că acest proiect, această experiență va rămâne mereu în sufletul meu, pentru că am vizitat locuri parcă rupte din rai, am întâlnit oameni minunați, mi-am facut prieteni atât din țară cât și de peste hotare, am învățat lucruri noi despre oameni, locuri, fapte. Mulțumesc Team for Youth Baia Mare pentru această oportunitate, pentru încrederea care ne-ați acordat-o și pentru sprijinul primit din partea voastră. Vreau să mulțumesc și gazdelor noastre: Reșat Taman, Hüseyin Poyraz Bali și Veysel Levent Akkor pentru toate lucrurile care ne-au învățat, dar și pentru ospitaliatea lor, au făcut tot posibilul să ne simțim bine, și să rămânem cu amintiri plăcute.

Vă sunt profund recunoscătoare tuturor.