Jurnal de exchange – Youth and Drugs a film for everybody

În 12 – 18 octombrie, 6 tineri români însoțiți de un lider de grup, au participat la schimbul de tineret organizat de asociația Zatinbo din Franța. Echipele internaționale s-au întâlnit în Angouleme unde, după o scurtă sesiune dedicată omogenizării grupului (teambuilding, jocuri de cunoaștere, city tour), tinerii au învățat despre efectele nocive ale consumului de droguri și despre problemele cu care se confruntă populația tânără în acest context.

Alina Pasinciuc – lider de grup, 30:

„Tinerii sunt ființe atât de fragile, permanent expuse la o piață de consum, astfel încât ajung victime ale societății cotidiene. Drogurile oferă himere și iluzii, dependență și agonie, iar tinerii, prin puterea anturajului, ajung să își schimbe direcția vieții si să își frângă aripile la vârste foarte fragede.

Participarea la acest schimb de tineri a avut un impact foarte puternic asupra tuturor participanților din România, Italia, Franța și Turcia, fiecare conștientizând efectele devastatoare ale drogurilor, cât și a dependenței față de acestea. Împreună am avut posibilitatea să ascultăm și să discutăm cu specialiști în domeniul dependenței de narcotice, evidențiindu-se aspecte mai puțin cunoscute ale celor care se luptă cu această problemă. Din păcate, sunt prinși în acest carusel şi ajung să nu mai poată coborî niciodată.

[image src=”http://www.t4uth.ro/wp-content/uploads/2015/11/11-To-each-his-film-12.jpg”]
[image src=”http://www.t4uth.ro/wp-content/uploads/2015/11/11-To-each-his-film-11.jpg”]

Activitatea principală a proiectului a fost realizarea unui scurt metraj teatral – documentar, cu interviuri, unde participanții au lucrat în echipe la scrierea scenariilor, filmarea scenelor și montarea lor, coordonați de o echipă de specialiști în domeniul cinematografiei. Ideea a fost să transpunem trăirile și evoluția în societate a celor care sunt dependenți de droguri și a persoanelor din mediul lor social, într-un mod cât mai realist și non-conformist.

În cadrul ”Cafenelei Internaționale”, reprezentanții fiecărei țări din exchange au evidențiat parte din tradițiile, cultura și obiceiurile proprii, având ca şi audienţă comunitatea locală.

În final, prieteniile legate, amintirile frumoase și cunoștințele dobândite, sunt cele care rămân de-a lungul timpului, iar momentele trăite sunt unice și valoroase pentru fiecare în parte.”

[image src=”http://www.t4uth.ro/wp-content/uploads/2015/11/11-To-each-his-film-1.jpg”]
[image src=”http://www.t4uth.ro/wp-content/uploads/2015/11/11-To-each-his-film-4.jpg”]