Jurnal de Schimb de Tineret în Turcia

Erzin este un oraș mic din sudul Turciei, care în luna aprilie a devenit, timp de o săptămână, destinația preferată a 30 de tineri din Turcia, România, Italia, Bulgaria și Macedonia. Tema proiectului de schimb de tineret a fost viața sănătoasă prin alimentație corectă și mișcare în natură. Team for Youth Association a trimis 5 tineri în acest proiect, care s-au bucurat de ospitalitatea turcească, au învățat despre programe de mobilitate europeană și și-au făcut prieteni noi. Mai jos puteți citi câteva dintre relatările lor cu privire la experiența interculturală din proiectul ”Young Steps for a Healthy Future”, proiect finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus Plus.

TIMOTEI CODREA, 20:

[divider]

Aceasta a fost pentru mine prima experiența în afara țării și primul proiect la care particip de acest gen. Din prima zi pot spune că orice temeri aveam în privința relațiilor dintre noi ca și grup au dispărut. Datorita acestui proiect am ajuns să am cea mai frumoasă experiență din viața mea. Ajungând sa învăț atât de multe lucruri atât despre Turcia cat și despre celelalte țări participante. Totodată am legat noi prietenii și aștept cu nerăbdare și alte proiecte: de ce nu proiecte care sa fie găzduite de țara noastră.  Mulțumesc T4UTH pentru această oportunitate. A fost ceva extraordinar! Am legat prietenii multe și e posibil să ”punem la cale” un Exchange România  – Bulgaria în curând.

ISABELLA PETRUȚ, 17:

[divider]

Pentru mine a însemnat o experienţă pe care nu o voi uita curând. Am avut şansa să călătoresc în Turcia, să văd noi locuri şi să descopăr tradiții din diferite ţări. Cea mai tare parte: faptul că am avut ocazia să cunosc oameni minunaţi, care mi-au devenit prieteni şi cu care sper să ţin în continuare legătura. Tot odată, acest proiect m-a schimbat ca om, făcându-mă să apreciez mai mult ceea ce am,deoarece am văzut în ce condiţii trăiesc unii oameni.

CIPRIAN PUȘCAȘ, 22:

[divider]

Îmi plăcea foarte mult când aveam activitățile sportive, pentru mine fiind un moment în care te rupi de grijile vieții și te bucuri de mișcare. Totodată mâncarea era bogată în verdeţuri și paste. În concluzie: aș repeta oricând această experiență care m-a făcut să prețuiesc mai mult viața și bucuriile ei.

SILVIA FLORINA CROITORU, 28:

[divider]

Nu aș fi crezut niciodată că am să particip la un astfel de schimb de tineri, având o tema așa generoasă. Pentru mine a fost o mare bucurie sa cunosc  alți oameni, să râd, să joc volei, să vorbesc limba engleză. Am avut timp să îmi limpezesc gândurile, să apreciez viața sănătoasă în toate formele ei şi pot sa spun că m-am întors schimbată în bine. Turcia a fost pentru mine o experiența inedită şi plină de farmec.

SIMONA TOCUT, 23:

[divider]

Am avut ocazia să cunosc oameni deosebiți din diferite părți ale lumii, să aflu o multitudine de informații despre cultura lor, să leg prietenii strânse, să înțeleg cu adevărat importanța unei vieți active și pline de mișcare, să conștientizez rolul unei alimentații corecte și sănătoase, dar mai ales am avut ocazia să descopăr cu adevărat puterea de a dărui și de a face bine, lucru datorat localnicilor entuziasmați de prezența noastră. Proiectul s-a ridicat cu mult peste așteptările mele. Am avut parte de o echipă unită, plină de farmec și bunăstare. Țin să le multumesc din suflet pentru clipele de neuitat!

DORIN CRĂCIUN, 42:

[divider]

(lider de grup)

Fiecare exercițiu își lasă amprenta pentru mult timp în mintea noastră. Fiecare experiență este unică, prin oamenii pe care ajungi să îi cunoști, prin locurile prin care treci și prin activitățile la care participi. La școala din Dortyol am înțeles cum alimentația sănătoasă își poate aduce contribuţia la viața activă a tinerilor. La o fermă locală am plantat portocali într-un ritual specific acestei zone agrare. Organizatorii au oferit posibilitatea promovării culturii fiecărei țări iar acest lucru a constituit un atu în omogenizarea echipei noastre, care a reprezentat cu cinste România.
Multe lucruri vor rămâne nespuse, frumoase, ascunse în sufletul fiecăruia dintre noi, aidoma unor ”flori de lămâi” din Erzin. Am învățat, am călătorit, am trăit la maxim fiecare moment și am rămas prieteni pentru totdeauna, încercând să împărtășim celor din jurul nostru bucuria vieții. Mulțumim Team for Youth Association din Baia Mare pentru această șansă.

Galerie de fotografii

[image style=”no-style” position=”below” lightbox=””]