- 3 November 2016
- Posted by: Team for Youth Association
- Category: Youth Exchange Stories
4-14 Octombrie, Kavadarci, Macedonia
Boariu Ilinca Loana, 18, Câmpulung Moldovenesc:
Pentru mine, această experienţă a însemnat oportunitate, cunoaştere, dorinţă şi descoperire. Acest proiect a fost prima experienţă în care am luat contact cu participanţi din alte ţări. Am legat prietenii şi am cunoscut persoane deosebite din diferite ţări. Am avut ocazia să văd locuri noi, să descopăr diferite tradiţii şi culturi, să înţeleg ce este ferma organică, ce este permacultura şi să adun cât mai multe cunoştinţe despre modul în care ne putem organiza o fermă organică acasă.
În timpul activităţilor am lucrat în echipe. Astfel mi-am dezvoltat capacitatea de a lucra în grup şi de a comunica în limba engleză. Cu toate că drumul a fost obositor, această experienţă a meritat din plin. Nu o voi uita niciodată şi le mulţumesc tuturor participanţilor deoarece m-au făcut să privesc lumea cu alţi ochi. Sper că ne vom revedea cândva!
Borș Larisa, 18, Câmpulung Moldovenesc:
În cadrul acestui proiect au participat următoarele ţări: România, Serbia, Germania, Estonia şi Macedonia. Din România, cinci tinere, am participat la schimbul de tineret organizat de asociaţia KreAktiv. Prin acest schimb de tineret am avut ocazia să ne cunoaştem pe noi înşine, să ne dezvoltăm încrederea în noi şi în ceilalţi, să ne depășim limitele şi să ne adaptăm oricăror condiţii. Am avut ocazia să cunoaştem natura şi agricultura ecologică, fiind pentru noi, tinerii, un instrument de învăţare şi de auto-dezvoltare.
Coca Simona, 18, Câmpulung Moldovenesc:
Scopul acestui proiect a fost dezvoltarea abilităţilor tinerilor în folosirea agriculturii ecologice, preocupări în aer liber şi natura ca un instrument de învăţare, oficial, neoficial şi non-formal, precum o metodă de a împinge nivelurile lor de confort și de a dezvolta încrederea.
Sanda Simona, 28, Târgu Jiu:
În câteva rânduri aş vrea să vă împartăşesc experienţa mea din Macedonia, trăită în cadrul schimbului de tineri ”Organic Impact”.
”Permacultura” era un cuvânt des auzit în jurul meu, şi neştiind mai nimic despre acest nou concept am hotărât să aplic pentru acest proiect. Aşadar dupa 36 de ore de calătorie, în sfârşit am ajuns şi in Kavadarci, un orăşel micuţ şi drăguţ al Macedoniei, unde prima zi de proiect ne-a aşteptat cu multe jocuri de cunoaştere între participanţi, de team building şi activităti de descoperire a unei noi ţări, implicit a unei noi culturi.
Activităţile proiectului au fost diverse, de la activiţăţi practice precum pregătirea solului pentru plantarea seminţelor, pregătirea diverselor produse alimentare precum dulceaţa de dovleac, crema de ciocolată cu nuci, la activităţi de învăţare şi aici mă refer la sesiunile de training în domeniul permaculturii oferite de unul dintre facilitatorii proiectului. Pe lângă aceste activităţi/sesiuni, un alt aspect important a fost acela de a cunoaşte oameni noi, din diferite colţuri ale lumii. Am cunoscut tineri frumoşi, cu mentalităţi diferite, cu percepţii asupra vieţii diverse, oameni de la care am învăţat, oameni cu care am râs şi am legat prietenii.
A fost o experienţă pozitivă, educativă, cu avantaje în ceea ce priveşte dobândirea de noi informaţii şi cunoştinţe asupra temei proiectului cât şi asupra culturii locale şi a ţărilor participante în proiect. Mă inspir din lucrurile văzute în alte părţi cât şi din ideile proiectelor şi ale celorlalți tineri. Orice idee pusă cap la cap cu o alta și o alta pot duce la un viitor proiect sau viitoare activitate interesantă. Cu o nouă idee de proiect am plecat şi eu din Macedonia.
Nu rataţi aceste proiecte, deoarece sunt experienţe care au impact pozitiv/educativ asupra fiecaruia.
Le mulţumesc tuturor pentru prietenia lor şi pentru aceste amintiri de neuitat, în mod special fetelor din Romania cu care am făcut o echipă extraordinară!
Restea Cristina, 26, Arad, teamleader:
„Permacultură”, „sustenabilitate”/„dezvoltare durabilă”, „organic”, „compost”… sunt cuvinte pe care le auzim tot mai des, însă prea puțin știm cu ce se mănâncă și cât de sănătoase sunt. Acest schimb de tineri mi-a dat ocazia să înțeleg mai bine aceste noțiuni, să văd ce înseamnă prin practică și să găsesc răspunsuri la întrebări, direct de la specialiști în „tainele permaculturii”.
A fost un pas necesar și important pentru a conștientiza din nou cât de important este pământul, plantele, spiritul și omul. Un nou pas în procesul meu de învățare! 10 zile de teorie și practică prin educație non-formală, alături de oameni minunați, o nouă țară vizitată și un bagaj mai mare de cunoștințe, amintiri și experiențe. Acum, nu îmi rămâne decât să pun în practică tot ceea ce am învățat. 🙂