Jurnal din exchange: Valea Cercetașilor

Schimbul de tineret ”Velo-City” a dat ocazia unui grup de 8 tineri români să petreacă o săptămână alături de tineri din alte țări în pădurea Ukmerge din Lituania. Alături de cercetașii lituanieni și colegii de proiect aceștia au dezvoltat o serie de activități interculturale și educaționale bazate pe mișcarea în aer liber și viața sănătoasă într-un context nou, utilizând jocuri non-formale. Un proiect cu multe activități outdoor și cu multe (multe) biciclete.

Teodora, Baia Mare, participant:

Velo City nu a fost un proiect doar pentru a promova mersul pe bicicleta, ci și un proiect în care fiecare și-a testat limitele. Căzăturile, noroiul și  ploaia ne-au făcut să fim mai uniți ca echipă, să ne susținem reciproc, dar și să ne automotivăm pentru a putea continua drumul. A fost o experiență unică din care am descoperit că fiecare persoană când e pusă în fața unui lucru pe care îl are de făcut, e mai puternică decât crede. Chiar dacă eram obosiți sau părea imposibil să mai mergi un kilometru în plus trebuia să ajungem la destinație. E ceva ce poți aplica în viața de zi cu zi!  Deși a fost a doua oară când am mers în Lituania, am avut ocazia să văd multe locuri noi, peisaje minunate dintr-o altă perspectivă.

Orice Schimb de tineret e o nouă ocazie să înveți lucruri noi despre tine și despre lume, să cunoști oameni interesanți, să ieși din zona de confort și să aduci o contribuție într-o altă comunitate. 

Ștefan, Giurgiu, teamleader:

Velo-City a fost proiectul în care mi-am demonstrat mie că îmi pot depăși actualele limite și cred că toată lumea a avut această experiență. Am parcurs peste 100 de km pe bicicletă în decurs de 3 zile pe suprafețe de rulare diferite. De la noroi pe dealuri în care te scufunzi în timp ce plouă torențial până la asfalt scăldat în raze calde de soare.

36-velocity-5

De asemenea am învățat cum să folosim corect bicicleta din punct de vedere al poziției dar și regulile de circulație și accesoriile necesare atunci când folosești bicicleta în Lituania. Toate lucrurile acestea le-am făcut alături de oameni minunați din alte trei țări. Datorită activităților de team-building din primele zile am reușit să ne facem noi prieteni, călătoria pe bicicletă fiind mult mai plăcută alături de ei.

O experiență unică, mă bucur că am participat și cu siguranță recomand tuturor participarea în orice fel de Youth Exchange-uri!

Adriana, Giurgiu, participant:

Velo-City a fost primul <<Youth Exchange>> la care am participat până acum și sunt sigură că nu mă voi opri aici. A fost pentru mine o experiență unică unde am învățat că pot să îmi depășesc limitele , că pot să merg cu bicicleta şi în condiții meteo nefavorabile şi care este poziția corectă pe care trebuie să o adopt în timp ce pedalez. Aici am cunoscut oameni minunați pe care mi-aş dori să îi revăd.

36-velocity-3-3

Bogdan, Baia Mare, participant:

În timpul acestui proiect mi-am dat seama că sunt capabil de mai multe decât credeam. Am parcurs cu bicicleta un traseu de mai bine de 100 de km, uneori prin ploaie. Am învățat regulile mersului pe bicicletă, poziția ideală în timpul mersului pe bicicletă și beneficiile folosirii unei biciclete ca mijloc de transport. Mi-am făcut mai mulți prieteni pe care aștept cu nerăbdare să-i întâlnesc. A fost o experiență unică pentru mine pe care nu am să o uit niciodată.

36-velocity-3-2

Participanții din mai multe țări au creat și un filmuleț despre exchange, pe care îl puteți urmări mai jos: