Pictures of you, pictures of me, o super-experiență – Mădălina Tămaș

“Povestea lui Asraf, tânărul imigrant din Palestina, a fost cu siguranţă o lecţie de viață pentru mine.”

Mădălina, 18 – participant

 

Pictures of you, pictures of me…

… sau proiectul ce a reunit tineri din 6 ţări care au fotografia sau jurnalismul ca pasiuni. Din România a participat un grup de 5 tineri, plus un lider, printre care am avut ocazia să mă aflu şi eu.

Am plecat de acasă fără prea multe aşteptări, dar, ca de obicei, din bagajul meu nu lipsea o mare doză de entuziasm. Zâmbetul îl aveam la mine şi dorinţa de învăţare era mereu acolo. Drumul a fost însă testul de rezistenţă, căruia am reuşit să îi facem faţă cu brio. După mai bine de 15 ore de călătorit, pe uscat, prin aer sau pe calea ferată, am ajunş în San Desiderio, un cartier al Genovei, ce urma să ne fie casă.

Încă de la sosire se anunţa a fi un proiect important pentru mine. Începutul a însemnat întâlniri sau reîntâlniri, oameni noi sau pe care îi ştiam deja – fiecare dintre ei a fost un pion important al întregului exchange.

Pentru mine această experienţă a fost despre câteva lucruri importante: învăţare, autodepăşire, viaţă şi prietenie.

Învăţarea se întâmplă mereu şi peste tot, dar atunci când eşti înconjurat de oameni și fiecare se pricepe la ceva, ţi-e tare greu să pleci acasă cu nimic. Am aflat secretele unei fotografii reuşite și am învăţat despre diferenţele culturale, printr-un exerciţiu grozav care te pune mult de gânduri, Albatros. Lucruri noi am învăţat şi despre jurnalism – despre interviu şi articol, ajungând până la urmă să le punem și în practică. Sunt convinsă că am asimilat multe alte cunoștințe fără ca măcar să îmi dau seama. Asta se întâmplă adesea când mediul e propice.

Despre autodepăşire a fost vorba când am decis să merg acolo, când am acceptat fără nici o ezitare să trăiesc în aceeaşi cameră cu încă 11 fete sau când am urmat un traseu montan fără a fi prea bine echipată. Acum spun că a meritat, fiecare moment a venit cu ceva nou care sigur ajută la dezvoltarea mea.

Pictures of you pictures of me 2

Spun viaţă şi mă gândesc la schimbul de experienţă dintre participanţi, la povestea de viaţă a imigrantului cu care am interacţionat sau la faptul că pentru o săptămână am testat stilul de viaţă italian. Am fost înconjurată de mai bine de 30 de oameni din culturi diferite, astfel că tot timpul cât am fost împreună am descoperit lucruri noi. Cât despre povestea lui Asraf, tânărul imigrant din Palestina, a fost cu siguranţă o lecţie de viață pentru mine. Această întâlnire m-a făcut să văd istoria cu alţi ochi, să o consider oarecum vinovată pentru vieţile nefaste ale unora, dar în acelaşi timp, modelatoare de caracter şi personalitate.

Săptămâna trăită în Italia m-a făcut să apreciez pastele gătite ca la carte sau îngheţata italiană. Cât despre oameni, aceștia sunt mereu deschişi chiar dacă nu prea vorbesc engleză – pe noi ne-au ajutat mereu când am avut nevoie.

Prietenie e mereu acolo unde e deschidere şi spirit tânăr. Cred că prieteniile s-au legat, inevitabil, sper doar să păstrăm relaţiile frumoase construite acolo.

Pictures of you pictures of me 3

În loc de concluzie, vă îndemn să încercați și voi astfel de experiențe dacă vreţi să aveţi parte de o super-experienţă, să cunoaşteti oameni noi şi să profitaţi de oportunităţile create pentru voi. Trebuie să menţionez că de abia aştept următoarea experienţă de acest gen!? Nu cred că mai e necesar; aţi înţeles nevoia mea de cunoaştere şi descoperire.