POLONIA – un drum al tradițiilor

[quote]We didn’t realize we were making memories, we just knew we were having fun[/quote]

În perioada 11 – 18 Septembrie 2014, 6 tineri români au participat la schimbul de tineri ”Trail of Tradition by Changing the World” în mica localitate Długopole Dolne așezată în sudul Poloniei.

Alături de alți participanți din Turcia, Letonia, Italia și Polonia, ei au pregătit activități care să evidențieze asemănările dintre culturile țărilor participante, bazându-se pe experiențe proprii. Au vizitat locuri frumoase, au învățat obiceiuri speciale și rețete tradiționale din diverse zone ale Europei și au colaborat cu localnicii la pregătirea unui mic festival local care să promoveze tradițiile fiecărei țări.

Evident, au găsit multe diferențe dar și o serie de asemănări între culturi, în special legate de tradițiile foarte vechi.

Mai multe, îi lăsăm pe ei să vă povestească.

Anamaria Meszaros, 18 ani

Nu cred că pot descrie exact în cuvinte ce a însemnat pentru mine această experiență. Dacă aș fi avut de ales, nu m-aș mai fi întors acasă. Cea mai tare chestie pentru mine a fost să locuiesc o săptămână sub același acoperiș cu tineri din cinci țări diferite, pentru că astfel am cunoscut multe culturi și mentalități diferite! Am întâlnit oameni minunați, oameni pentru care nu contează de unde vii. Acei oameni m-au ajutat să mă integrez în grupul de participanți foarte repede.

[quote]We didn’t realize we were making memories, we just knew we were having fun[/quote]

Am învățat să mă exprim mai ușor, să fiu maleabilă, mi-am dezvoltat creativitatea, spontaneitatea, lucrul în echipă și multe altele. Am învățat despre cultura fiecărei țări, am dansat și am mâncat din mâncărurile lor tradiționale. Fiecare dintre ei a lăsat o parte din cultura lor, iar noi la rândul nostru, am făcut la fel. Am legat prietenii care vor dura multă vreme, am rămas cu cele mai frumoase amintiri, iar dacă la început am fost doar un grup, nu a durat mult până să fim o echipă. Mulțumesc Team for Youth!

Andrei Cora, 18 ani

A fost o experiență inedită. Am avut deosebita plăcere să particip la primul meu Youth Exchange care, prin multitudinea de activități desfășurate pe parcursul celor 7 zile, mi-a lăsat o amintire foarte plăcută.

La început am avut o oarecare reținere asupra modului în care mă voi integra printre oamenii de alte naționalități și din culturi diferite, dar am rămas plăcut surprins de căldura cu care am fost primiți. Vremea din Polonia a fost mai puțin convenabilă, soarele s-a lăsat așteptat prea mult. În ceea ce privește activitățile din cadrul schimbului de tineri, pot spune că au fost foarte interesante. Am prezentat prin cât mai multe metode tradițiile fiecărei țări. Un mare plus au fost serile interculturale, în care fiecare grup național și-a prezentat țara, în detaliu.

Organizarea a fost foarte bună, din toate punctele de vedere, iar singurul lucru neplăcut din acest schimb a fost vremea capricioasă.