Povești din exchange: We are Colours Italia

”[We are colours] a fost un proiect care mi-a reconfirmat faptul că oamenii reprezintă cea mai importantă parte din oricare puzzle. Nu a fost genul de experiență care a început timid, cu pași mărunți — ci tipul de proiect în care am intrat direct: Intr-un moment eram pe hol, ducându-mi bagajele către camera în care urma să-mi petrec următoarea săptămână, iar zece minute mai târziu eram într-un cerc de oameni, afară, înconjurat de acorduri de chitare, ukulele și vibeuri pozitive. Atunci începuse. A urmat o săptămână plină de culori, soare, stele, îmbrățișări, cunoaștere.

Distribuitorul principal de energie era reprezentat chiar de oamenii din proiect, pentru că nopțile erau rezervate plimbarilor pe plajă și în pădure sau discuțiilor lungi pe băncuțele din curtea clădirii in care am stat. Somnul n-a fost o prioritate nicio secundă.
Am realizat că atracțiile turistice privite alături de oameni care au aceeași viziune capătă o importanță înmiită. Orașul Florența e mai frumos când ochii îți sunt inundați de lacrimi de râs care îți estompează simțul olfactiv și te obligă să îi simți energia. Tot pe aceeași idee, primești multă energie pozitivă de la localnicii cu care interacționezi in moduri non-conformiste.

Toată săptămâna a fost despre oameni, trăiri, emoții, artă, sunete. Și a fost frumos, aproape nedrept de frumos, la fel de nedrept cum au fost îmbrățișările lungi de la final, în care erai cuprins de oameni si de dorința de a nu fi desprins vreodată. 🙂 ”

Alex

”Este păcat că lucrurile minunate se termină la un moment dat, dar fără un final ele ar deveni neînsemnate. Pentru mine, întregul proiect “We are colours” a fost unul dintre cele mai extraordinare experiențe din viața mea. Proiectul s-a desfășurat în perioada 31 august-09 septembrie, în localitatea Calambrone, la jumătate de oră de binecunoscutul oraș Pisa. Temele abordate în cadrul activităților au fost interpretarea și exprimarea emoțiilor, precum și arta, care pentru mine s-au potrivit excelent, fiind interesat de filosofie și psihologie, dar și fiindcă sunt pasionat de istoria artei și de chitară. Chiar și așa, nu este nevoie de toate cele enumerate mai sus pentru a te regăsi în acest proiect, fiindcă în esență este vorba despre oamenii minunați pe care îi întâlnești cu acest prilej, lucrurile pe care le înveți de la ei, chiar și involuntar, și despre găsirea răspunsurilor la cele mai intrigante întrebări pe care ți le adresezi, referitor la propria persoană. Desigur, fiindcă nu ar exista bine fără de rău, nu totul a fost perfect. Totuși, singurul fapt deranjant a fost drumul, dar asta mai degrabă din cauza infrastructurii României. Oricum, una peste alta, pot spune că vizitele în Pisa sau Florența, orașul pe care mereu mi-am dorit să-l vad, au compensat fără vreun dubiu incomoditatea drumului lung. Sunt ferm convins ca acesta nu va fi ultimul meu youth exchange și încurajez orice persoană să nu rateze ocazia ca măcar o dată în viață să experimenteze un astfel de proiect.”

Serban

YE We are Colors Pics (2)

Am rămas impresionat de creativitatea și felul în care fiecare participant a ales să își exprime propria viziune legată de emoțiile, trăirile interioare sau valorile pe care aceștia le aveau, atât prin lucrările artistice realizate, cât și prin discuțiile de la sfărșitul activităților. În mod cert, fără pasiunea și dorința fiecaruia de a oferi o imagine cât onestă și colorată despre propria persoană, acest proiect ar fi fost lipsit de viață și culoare.

Catalin

După o săptămână petrecută în frumoasa Tirennia iată că am ajuns la finalul poveștii intitulate “We are colors”. Istoviți, puțin triști pentru că s-a terminat, ne întoarcem acasă plini de amintiri, cu prieteni noi, dar și cu un bagaj de informații mult mai bogat pe tema emoțiilor. În această săptămână am învățat că există diferite metode de a arăta ceea ce simțim, prin dansuri, cântece sau desene. Am învățat că suntem firi diferite, și că intensitatea sentimentelor diferă de la individ la individ, ceea ce ne face într-un fel sau altul unici. În opinia mea, participanții, care au fost din 5 țări (Polonia, Grecia, Lituania, Romania și Italia) au făcut că acest proiect să fie unul reușit. Fiecare a dat tot ce e mai bun din el, de fiecare dată, și deși am lucrat de multe ori pe grupe, între noi nu a existat niciodată o concurență. Singurele lucruri care trebuiau depășite au fost propriile noastre bariere. Părăsirea zonei de confort a facilitat procesul de învățare și a dus la dezvoltarea fiecăruia dintre noi.

In final, rămânem doar cu amintirea acestui proiect, și cu speranța că vom avea ocazia să ne revedem cândva, de ce nu, într-un alt schimb de tineri.”

Andrei

”Soare, mare, culori și sunete de ukulele. Cam așa aș descrie (foarte) pe scurt experiențele din schimbul de tineret de la început de septemebrie anul acesta. Să vă spun cât de întinse și întortocheate sunt pădurile din acel colțișor al Italiei, să vă arăt ce culoare are cerul la 6:00 dimineața oglindit în apa mării, sau cum poți să ai o expoziție cu creații proprii (pictură, înregistrări și experimente) în centrul Florenței alături de niște tineri minunați? O să vă spun doar asta: eliberați-vă emoțiile, cele negative și cele pozitive, prin artă și sport, prin meditație și călătorie și învățați să fiți mai buni. Undeva, cândva, veți găsi un colțișor din lumea asta în care veți lăsa o mică parte din voi la care să vă reântoarceți de fiecare dată când viața devine prea complicată. ”

Remus

YE We are Colors Pics (1)

 

Proiectul ”We are Colors” este un schimb de tineret co-finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus Plus. Coordonatorii proiectului sunt asociația italiană ”Effetto Domino”.