Povești din Exchange: You are fired! Spania

Proiectul se numește ”Youth Unemployment”, a avut loc în Puente Genil, Spania în perioada 27 iunie – 6 iulie, având ca participanți tineri din România, Bulgaria, Spania, Tunisia și Georgia, tema fiind business și angajarea tinerilor. Acest proiect a fost foarte util in dezvoltarea mea ca tânăr ce își va cauta un job în anii care vor urma și totodată amuzant. Am învățat cum să îmi exprim opiniile mai bine, cum să vorbesc în fața unui public și cum să abordez un interviu de angajare.

Cele mai memorabile activități au fost Secret Mission, o activitate de tip vânătoare de comori prin orașul în care am fost găzduiți care a îmbunătățit comunicarea și lucrul în echipă a participanților. Canoe pe canal a fost o experiență nouă care a necesitat inițiativă și curaj. Foarte fain a afost și workshop-ul în care trebuia să creez un produs împreună cu o echipă.

În concluzie, acest proiect a fost foarte bun, incluzând organizatorii, cazarea, măncarea și colegii.

Rares M.

Am participat la acest proiect cu inca 2 prieteni si, neavand asteptari dinainte, am ramas cu amintiri de neuitat si relatii de prietenie proaspete si de durata. Cum am ajuns, am fost primiti frumos de echipa Spaniei, am facut cunostinta cu ceilalti participanti si ne-am acomodat cu locul.

M-a incantat faptul ca toti participantii erau super prietenosi, foarte deschisi si curiosi sa afle cat mai multe despre noi si despre tara noastra. Activitatiile au fost cat se poate de organizate si utile, nu simple jocuri de team building, ceea ce am apreciat. Coordonatoarele au stat la dispozitia noastra pe tot parcursul proiectului, cu calm, rabdare si voie buna. A fost foarte usor sa ne integram, sa ne facem prieteni, sa invatam informatii noi, mai ales din serile interculturale, iar finalul a fost greu, dupa momentele frumoase petrecute impreuna. Imi doresc enorm sa mai particip la astfel de proiecte!

Felicia B.

Ma numesc Socol Georgiana si a fost primul exchange la care am participat. A fost o experienta cu adevarat extraordinara si cu un program bine pregatit din partea organizatiei  celor din Spania. Nu am avut timp sa ne plictisim, activitatile au fost interactive si skill-urile mele in comunicare au crescut semnificativ. Oameni tineri, frumosi, sociabili si cu chef de viata! Multumesc!

Georgiana S.

Salutare! M-am întors recent din proiectul Erasmus cu tema locurilor de muncă, care a avut loc în orășelul Puente Genil din sudul Spaniei,  în triunghiul făcut de orașele Sevilla, Cordoba și Malaga.

Meseria mea este de actor. Am fost plăcut surprins să întâlnesc oameni deschiși la nou, cu poftă de joacă și cunoaștere. Poate nu toți erau răsăriți și citiți, dar aveau o smerenie și o bunătate care îi făcea agreabili și plăcuți în ochii mei. Bine, majoritatea erau mult mai tineri ca mine și din cauza asta aveau și foarte multă energie și entuziasm, ee ace m-a surprins plăcut și m-a alimentat, ba chiar la un moment dat, m-a convins să mă alătur unui stil de viață nocturn de petreceri și distracții, deloc ee aceistic pentru mine.

Ca în orice tabără/proiect, se nasc bisericuțe. Și pe lângă bisericuțe, cresc și buruieni. E inevitabil. Din păcate chiar am stat cu o buruiană în ee ac, o buruiană co-națională, lipsită de bună creștere, care își punea o tonă de ee ace în păr și împuțea toată camera. Ulterior, camera a ajuns să miroasă atât de urât, încât am fost nevoit să mă mut. La un moment dat, chiar am dormit cu deodorantul lângă nas.

Activitățile din program au fost interesante, în special jocurile propuse de țările participante. Chiar și noaptea interculturală cred că a fost un ee ace. Bine, nu era niciun dram de competiție sau râcă, tinerii se aflau acolo ca să se distreze și să învețe lucruri noi, până la urmă.

Pot spune că România s-a prezentat foarte bine, având în vedere că nu am repetat decât 30 de minute momentul înainte de a-l prezenta celorlalți. Am dansat o brașoveancă și o sârbă, un coleg a prezentat câteva informații generale despre România, iar eu am cântat la fluier, care chiar a fost foarte bine primit de străini. Și bineînțeles, la final, am oferit multe ciocolăți ROM și Făgăraș.

Ca activități extra am vizitat Cordoba și am făcut caiac-canoe pentru prima ee  în viața mea. Am învățat multe lucruri noi despre culturile participante: cuvinte, expresii(normal că și înjurături), tradiții, credințe etc. Am învățat lucruri noi despre comportamentul și psihicul uman, în special cel al tânărului(care sunt preferințele, preocupările și dorințele lui), am învățat tipologii noi de oameni, cum lucrează împreună, cine vrea să fie liderul, gradul de interes pe care-l acordă activității respective.

Din fericire, cu toții suntem diferiți. Acest proiect a fost ee ace o simulare pentru ce va urma în viețile lor, dar și în a mea. Eu recunosc că nu-mi doresc un job. Vreau pur și simplu să trăiesc din ee ace iubesc: artă. Dar acest proiect m-a făcut să fiu mai deschis și către alte domenii, m-a făcut să-mi găsesc în interior și alte calități, care poate nu au de a face doar cu creativitatea și educația. Însă asta nu înseamnă că vreau să fiu sclavul unui program fix, voi încerca din toate răsputerile să fiu liber în munca mea.

Radu M.

O echipă veselă cu care eu, leader de grup, m-am înțeles cu ușurință. M-am bucurat să văd că simpaticii mei colegi s-au acomodat ușor cu colegii din alte țări și au participat cu interes la mulțimea de activități ce năvăleau peste noi în fiecare zi!!Cele două drăgălașe organizatoare au întocmit un program foarte dinamic la care echipa României a aderat cu bucurie!

Tatiana – TL

Proiectul, finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus Plus s-a desfășurat în localitatea Puente Genil. Tematica proiectului a fost locurile de muncă pentru tineri, și antreprenoriat. Fi la curent cu oportunitățile noastre de voluntariat pe www.t4uth.ro, pentru ca și TU să iei parte la astfel de oportunități!